U Poljskoj prosvjedi protiv Olivera Frljića, traži se kažnjavanje i deportacija zbog brutalne predstave

Redatelju Oliveru Frljiću prijeti protjerivanje iz Poljske zbog kazališne predstave “Izopćenje” u Teatru u Varšavi, ispred kojeg je sinoć održan prosvjed, a teatru, Frljiću i glumcima prijeti i kazneno gonjenje ‘zbog uvrede vjerskih osjećaja i nacionalnog dostojanstva Poljaka’, prenose srbijanski mediji.

Frljić, čije predstave su i ranije izazivale kontroverze u Poljskoj, predstavu “Izopćenje” je osmislio na osnovu tekstova poljskog slikara i pjesnika iz druge polovice 19. stoljeća Stanjislava Vispjanjskog.

Teatar Powszechny postavio je predstavu kao pokušaj da provjeri koliko je uopće moguće u Poljskoj sada, nakon dolaska konzervativne stranke Pravo i Pravda na vlast 2015. godine, osporiti neraskidivo jedinstvo crkve i države i pružiti otpor tome da odluke klera i Poljske katoličke crkve rukovode odlukama svjetovnih institucija i upliću se u živote pojedinaca, piše Beta.

Od premijere ove subote ne jenjavaju napadi na Teatar Powszechny i na Frljića, prije svega zbog scena oralnog seksa lutke voljenog poljskog pape, pokojnog Ivana Pavla II s tablicom “zaštitnik pedofila” i glumice, kao i satirične replike da li pokrenuti prikupljanje novca za ubojstvo lidera poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslawa Kaczyńskiog.

“To nije teatar, to je javna kuća”, “To nije umjetnost, to je kloaka” poruke su s transparenata oko 100 aktivista Svepoljske omladine koji su sinoć bučno ispred Teatra zahtijevali zabranu predstave i doživotno protjerivanje Frljića iz Poljske.

“Večeras je ovdje morala biti policija i spriječiti predstavu da ne dopusti svetogrđe i ruganje vjerskim i nacionalnim simbolima. Očekujemo da će Poljska deportirati režisera koji nije Poljak i zabraniti mu ulazak u Poljsku”, kazao je lider Svepoljske omladine, inače zastupnik parlamenta Robert Vinicki.

Katolički Institut Ordo Iuris prijavio je predstavu Savjetu Europe da izaziva političku mržnju, nakon što su se pojavile lažne vijesti da se zaista prikuplja novac za ubojstvo najmoćnijeg političara u Poljskoj, Jaroslawa Kaczyńskog.

Institut je također pozvao Poljake da masovno podnose kaznene prijave i tuže Teatar, režisera i ansambl za vrijeđanje vjerskih osjećaja za što im u Poljskoj prijeti zatvor, a Ordo Iuris će besplatno osigurati advokate i platiti sudske troškove.

“Ta predstava je silovanje kulture i ne bi smjela biti financirana javnim novcem”, poručila je glasnogovornica vladajuće stranke Pravo i Pravda Beata Mazurek.

Biskupija Poljske katoličke crkve također je prosvjedovala, prije svega zbog skrnavljenja križa kao glavnog kršćanskog simbola ali umjesto kaznenih prijava pozvala je Poljake na molitvu za spas duše redatelja i glumaca.

“Predstava se osim simbolima ruga i liku pape Ivana Pavla II što je za Poljake posebno bolno. Ne smije se dopustiti poziv na uništavanje ljudskog života. Također, ne smije se dopustiti skrnavljenje državnih zastava, u ovom slučaju zastave Vatikana”, prioipćeno je iz biskupije, prenosi srbijanska Beta.

Share This Article