U medijima još lani objavljene tajne istrage u BiH: Na udaru Gotovina, Krstičević i 35 časnika HV-a

Nacional je još u svibnju 2015. godine dobio na uvid tajnu dokumentaciju, ako su tvrdnje u toj tajnoj dokumentaciji točne, posve suprotno javnim tvrdnjama Tužilaštva BiH, pod raznim istragama zbog sumnji u počinjenje ratnih zločina u BiH našlo se najmanje 37 hrvatskih časnika. Među njima je svakako najpoznatiji hrvatski general Ante Gotovina.

Hrvatsko državno vodstvo, kao i čelnici Državnog odvjetništva još su prije nekoliko godina bili vrlo iscrpno informirani o tomu koji bi se hrvatski časnici mogli naći na udaru Tužilaštva BiH. Nacional je dobio uvid u nekoliko izvješća Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA), čiji su čelnici došli do operativnih saznanja o tomu protiv kojih se hrvatskih časnika u BiH provode istrage, te za što bi ih se moglo teretiti.

Svi su oni informirani, piše Nacional, da bi se na udaru Republike Srpske, preko Tužilaštva BiH mogli naći sljedeći hrvatski časnici: Ante Gotovina, Damir Krstičević, Rahim Ademi, Ljubo Ćesić Rojs, Mile Ćuk, Miljenko Filipović, Imra Agotić, Josip Čuletić, Danijel Borović, Ratko Dragović, Slobodan Matenda, Željko Glasnović, Davor Borac, Antun Luburić, Stanko Sopta, Petar Berberović, Davor Dodik, Ivo Turalija, Boško Papić, Dario Sušić, Mate Pavlović, Ivan Korade, Ivica Dekalić, Mate Grubaš, Predrag Mandić, Zlatan Mijo Jelić, Antun Luburić, Petar Berberović – Pepi, Davor Dodik Mate Pavlović, Drago Markić, Zvonimir Červenko, Tihomir Blaškić, Vlado Jurčević, Ilija Nakić, Zoran Marelja i Mate Grubaš.

U izvješću koje je potpisao tadašnji ravnatelj VSOA-e Darko Grdić, među ostalim, stoji i sljedeće: “…VSOA je došla do provjerenih i operativno utemeljenih saznanja vezanih za provođenje istraga od strane Tužiteljstva BiH nad bivšim pripadnicima Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na prostoru BiH. Predmetne aktivnosti VSOA operativno prati, sagledava i realizira u kontinuiranom vremenskom periodu provođenjem zakonom utemeljenih operativnih postupaka, mjera i radnji kroz Operaciju kao Oblik združenog postupanja VSOA-e, pisao je nacional još u svibnju 2015. godine.

U istom izvješću VSOA navodi da Federalna uprava policije BiH još od ljeta 2008. poduzima operativne mjere i radnje te prikuplja činjenice i dokaze o počinjenim ratnim zločinima u periodu ljeto-jesen 1995., na području općina Banja Luka, Ribnik, Mrkonjić Grad, Drvar, Šipovo, Jezero, Glamoč, Grahovo i Donji Vakuf. Navodi se da su djelatnici Federalne uprave policije za poduzimanje tih aktivnosti od Tužilaštva BiH dobili nalog KT-RZ 100/07, pisao je Nacional u opsežnom tekstu prije godinu i pol.

Ranko Ostojić uhićenjima Hrvata u BiH: to je samo vrh sante leda, koristi se u političke svrhe

Miljavac: pisali smo Predsjednici oko optužnica – Raspudić: ove optužnice pucaju jako visoko

Stier: Osniva se Savjet za suradnju s međunarodnim sudovima, u kontaktu smo sa saveznicima

Share This Article