Ranko Ostojić uhićenjima Hrvata u BiH: to je samo vrh sante leda, koristi se u političke svrhe

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u četvrtak je iza zatvorenih vrata razmatrao informacije vezane uz uhićenja bivših pripadnika HVO-a U Bosanskoj Posavini. Na sjednici, koja se vodila iza zatvorenih vrata, bili su i šefovi obavještajnih službi, ravnatelj SOA-e Daniel Markić te ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Ivica Kinder.

“Zaključak samog Odbora je da je to samo vrh sante leda događanja koja se odvijaju s ciljem da se kroz korištenje pravosudnog sustava i tumačenje određenih odredbi ratnog zločina to iskorištava u političke svrhe. Zatražili smo dodatno ažuriranje svih podataka i odradit ćemo pripreme za donošenje zaključaka. Očito je to jedan događaj nije izuzetak, i prepoznajem problem u kojem se sve ovo može nastaviti. Ovakve optužbe nemaju temelja ukoliko sugerira udruženi zločinački pothvat. Tema je kompleksna i moramo u zajedničkom nastupu raščistiti ovu stvar. Hrvatska ima pravo zatražiti drugačije postupanje, to nije miješanje u suverenitet susjedne države. Veže nas i ustavni zakon. Svi iz pozicije i opozicije su vrlo konstruktivno razgovarali, Sabor mora obaviti svoj dio posla”, kazao je nakon sastanka predsjednik Odbora, SDP-ov Ranko Ostojić. Prema njemu su rješenje novi razgovori.

“Tuk na utuk nije rješenje. Mora se zatražiti da premijer ili predsjednica ponovno idu na razgovore i da Hrvatska još jedanput kao članica EU, zemlja koja poštuje standarde, koja je sama prošla taj put mora poštovati pravni poredak, ali ne možemo dopustiti slučaj da bilo tko neselektivno i ekstenzivno tumači kaznene odredbe i na neki način unosi strah među građane, prvenstveno one hrvatske nacionalnosti. Ići ćemo sa zaključkom drugi tjedan prema Saboru, prema svim zastupnicima s ciljem da sve institucije zajedno nastupe i da se zajednički definiraju koraci. Bitno je shvatiti da je ovo puno dublji problem”, upozorava Ostojić.

Odgovorio je i na optužbe da su dokumenti iz Državnog arhiva olako uzimani za vrijeme SDP-ove Vlade.

“Sutra će biti odbor za pravosuđe i bit će prilike da se nešto takvo pita. U lipnju 2015. Vlada je dala jasnu uputu Ministarstvu pravosuđa na ne postupaju po zamolnicama ukoliko se selektivno tumače kaznena djela.”

Facebook Komentari