Stier: Osniva se Savjet za suradnju s međunarodnim sudovima, u kontaktu smo sa saveznicima

Ministar vanjskih poslova Ivo Davor Stier obratio se javnosti vezano za uhićenje desetorice pripadnika HVO-a.

Ministar Stier je najavio da će se već na sutrašnjoj sjednici Vlade donijeti odluka o formiranju Savjeta za suradnju s međunarodnim sudovima, te de će se nadležne institucije koordinirati po ovom pitanju kako bi se uskladile i kako bi u suradnji s institucijama susjedne države otkrile kako je došlo do kolanja klasificiranih dokumenata.

“U kontaktu smo s državljanima koji su uhićeni u Orašju, kao državljanima RH pružena im sva potrebna pomoć, a kako su i državljani BiH, kao takvi su tretrani od pravosudnih institucija BiH”, kaže Stier.

“U vrlo uskoj vezi smo s našim saveznicima u NATO-u i EU-u, prenjeli smo im našu zabrinutost, želimo naglasiti da je ta suradnja uska. I sada s našim saveznicima koridniramo buduće korake prema BIH”, kazao je Stier.

Na pitanje može li uhićenje 10 bivših pripadnika HVO-a biti vezano za nedavni posjet premijera Plenkovića BiH, Stier je odgovorio: “To su postupci koji se ne mogu pripremiti preko jednog vikenda, isto tako mogu se izmanipulirati u političke svrhe, a mi odgovaramo da ćemo ustrajati u našoj politici da BiH ide u EU, da bude stabilna zemlja u kojoj će Hrvati, Bošnjaci i Srbi biti ravnopravni.

Facebook Komentari