Vidaković o Fortenovi: Rusi su jako loše prošli, ja se s njima ne bih kačio

Screenshot: HRT

Fortenova grupa oslobodila se sankcioniranog ruskog kapitala preko nekoliko ruskih banaka. Vlasnik Fortenove postao je Pavle Vujnovac i njegov „Open Pass“ koji u vlasništvu ima 93 posto dionica, ostatak drže mali dioničari.

Nakon vlasničkog preoblikovanja opet smo čuli kako je spašeno 47 tisuća radnih mjesta, koja ne dolaze u pitanje jer će se sada lakše refinancirati tekući krediti koji poput omče oko vrata stalno vise iznad Fortenove grupe – za politiku ova kompanija i dalje predstavlja motor stabilnosti hrvatskog gospodarstva.

Je li to sve tako i što izlazak ruskog kapitala iz Fortenove znači za kompaniju, ali i novog vlasnika koji je preoblikovanje čekao punih osam godina, u Studiju 4 komentirao je Neven Vidaković, financijski stručnjak i mali dioničar te kompanije, piše HRT.

– Tu ima nekoliko stvari. Prvo je pitanje je li se Rusa trebalo riješiti. Odgovor je da, ali to se moglo napraviti i ranije. Međutim, ovo ne rješava probleme koje poduzeće ima. Oni se talože godinama i još su tu. To su: nemogućnost generiranja dobiti, visoka zaduženost i gubljenje tržišta, kazao je Vidaković.

Država ima tri problema, Todorić je najveći

U cijelom slučaju, dodao je, država ima tri problema – prvi je nagodba i rezultat te nagodbe. Rusi su prošli jako loše, smatra Vidaković i kaže: “Ja se s Rusima ne bih kačio. Valjda svi znaju što su u toj transakciji napravili”.

– Drugi problem države je samo poslovanje Fortenove. Ne možete si dozvoliti da tako veliko poduzeće s 40 tisuća zaposlenih ima problema. Treći problem je to što Ivica Todorić ima tužbe i to je najveći problem države, naglasio je.

Sve ispod kamata od 8 posto bio bi ogroman uspjeh

Na pitanje po kojim kamatama Fortenova može dizati kredite odgovorio je kako se Njemačka (na 10 godina) zadužuje po kamatama od oko 3 posto. SAD na oko 4 posto. Fortenova mora tražiti novac u regiji, što podrazumijeva plaćanje premija na rizik.

– Fortenova ne može doći do novca. (…) Tako da bi sve ispod kamata od 8 posto bilo ogroman uspjeh, tvrdi Vidaković. Dodao je kako se priča da Fortenova sada novac posuđuje uz 15 posto kamata.

7 godina bez pomaka – rasprodaje se imovina

Vidaković je naglasio kako u 7 godina otkako je Todorić isključen iz vlasništva – u Fortenovi nisu napravljeni veliki strateški pomaci.

– Rasprodaje se imovina, prihodi ne rastu adekvatno. Prodan je segment smrznute hrane, a sada se priča o prodaji još jednog velikog segmenta – proizvodnje hrane. Dakle, dva ogromna strateška segmenta prodana – a zaduženost je stalno velika, kazao je Vidaković.

Prodaja proizvodnje hrane, test državnosti RH

Na pitanje vjeruje li u tvrdnje novog vlasnika da se imovina kompanije neće prodavati po svaku cijenu odgovorio je: “Prodan je segment smrznute hrane i prodaje se segment proizvodnje hrane. Ostalo je ono što se u Agrokoru zvalo ‘voda’ i ostaju trgovački lanci. Nema puno toga još za prodati”.

Mađarima poljoprivredno zemljište preko PIK-ova?

Kazao je kako nema informacije o tome da je dio zemljišta Fortenova već prepustila Podravci. Esencijalnim problemom smatra mogućnost da preko PIK-ova poljoprivredno zemljište završi u rukama mađarskih kupaca.

– Mi sada imamo proizvodnju hrane koju netko prodaje. To je preveliki strateški problem za državu. Upravo je ta prodaja test državnosti za RH, zaključio je Vidaković, piše HRT.

Vujnovac: Da sam ruski igrač, brže i jednostavnije bih završio ovaj proces

Share This Article