Sjećate se kako nas je Pitana pokrao u finalu 2018. ? U VAR-u je bio onaj koji nas je sinoć uništio

Screenshot

Na terenu je pravu dijelio Argentinac Nestor Pitana, a u VAR sobi sjedili su Talijan Massimiliano Irrati, inače najiskusniji talijanski VAR sudac, i Danny Makkelie, glavni sudac s utakmice Eura između Hrvatske i Italije, pišu 24sata.

Sudac nije kriv. Sve smo imali u svojim rukama. Primili smo u 95. minuti protiv Albanije, u 98. protiv Italije. Sve je bilo u našim rukama, rekao je izbornik Zlatko Dalić dan nakon tragedije u Leipzigu gdje je Hrvatska u nadoknadi primila gol od Italije pa s konačnih 1-1 vjerojatno ispala s Europskog prvenstva.

No, samo nekoliko trenutaka kasnije ipak je rekao iskreno što misli:

– Sudac nas je zakidao cijelu utakmicu, kulminacija je bila osam minuta produžetaka. Bilo je šest zamjena, tri minute maksimum, a ni to suci ne rade. Plus onaj VAR, četiri minute maksimum.

Ne možemo se oteti dojmu da Danny Makkelie uistinu je produžio susret više nego što je trebao. Naravno, da smo pobijedili Albaniju, da smo eventualno igrali neriješeno sa Španjolskom ili pobijedili, onda se pitanje Makkelievih odluka ne bi toliko potezalo. No, činjenica je da je Hrvatskoj susret s Italijom bio ključan u konačnici. I da je Hrvatska vodila, a da je Makkelie odmah nakon gola Talijana svirao kraj bez da je dao ‘vatrenima’ šansu za makar jedan napad.
Sjedio je u VAR sobi na finalu u Rusiji

A vjerovali ili ne, isti sudac bio je član službene postave na finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. Na terenu je pravdu dijelio Argentinac Nestor Pitana, a u VAR sobi sjedili su Talijan Massimiliano Irrati, inače najiskusniji talijanski VAR sudac, i spomenuti Danny Makkelie kao VAR B sudac.

Tada je, podsjećamo, Francuska dobila penal pri rezultatu 1-1 koji je u potpunosti usmjerio utakmicu do konačnih 4-1 za Francuze. Lopta je pogodila Ivana Perišića u ruku, a Pitana je dosudio najstrožu kaznu. Argentinski sudac je četiri mjeseca nakon finala konačno bio dao intervju oko svega što se događalo i izjavio je da penal ne bi niti svirao da nije bilo intervencije VAR sobe.

– Pomoćnik je pokazivao ispucavanje golmana, a ja sam mu rekao neka pričeka. Jer Griezmann i Pogba su pokazivali da je bilo igranje rukom. To sam prenio video sucu, a on mi je savjetovao da ne dajem znak za nastavak igre. Rekao mi je: ‘Savjetujem ti da pogledaš usporenu snimku. Otišao sam, pregledao snimku i na kraju dao penal Francuskoj – rekao je Pitana.

Istina, za takve odluke odgovoran je glavni VAR sudac što je u tom slučaju bio Massimiliano Irrati. No, poznato je da suci međusobno komuniciraju u VAR sobi, a činjenica da je pored Irratija sjedio baš Makkelie, pišu 24sata.

VIDEO Dalić: Neki od vas su imali figu u džepu, vama na dušu… Sudac nije slučajno poslan na našu utakmicu

Share This Article