Logoraši naišli u Srbiji na zatvorena vrata: Pretpostavili smo da će se ovakva nekakva igra dogoditi

Ilustracija

Žrtve još čekaju pravdu za zločine počinjene u logorima za hrvatske branitelje i civile na teritoriju Srbije. U Beogradu ih i nakon 33 godine od otvaranja logora i 16 godina od podnošenja kaznene prijave i dalje ignoriraju.

Predstavnici Udruge pravnika Vukovar 1991 u zgradi Tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu naišli su na zatvorena vrata. Na dogovorenom sastanku nitko se nije pojavio. Tema je trebala biti prije 16 godina podnesena kaznena prijava zbog ratnih zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u logorima u Srbiji.

“Danas kad smo došli u Beograd i kada smo došli ovdje rečeno nam je da su svi tužitelji i oni koji bi nas mogli primiti danas na godišnjem odmoru. Tako da nismo s nikim uspjeli obaviti razgovor, ali smo podnijeli podnesak u kojem tražimo da nas obavijeste jer smo pretpostavili da će se dogoditi neka ovakva igra koja se dogodila”, rekao je Zoran Šangut, predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991.

Zbog odugovlačenja slučaja predali su žalbu srpskom Ustavnom sudu, a najavili su i podnošenje žalbe Europskom sudu za ljudska prava. Obratili su se i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću s kojim su se sastali prije devet godina.

“Šangut i ja ga pozivamo da izvrši svoje obećanje koje nam je dao prije devet godina, a obećao nam je da će nam omogućiti na mjestu bivšeg logora Stajićevo postavljanje spomen ploče i odlazak jer samo u logoru Stajićevo je prema podacima iz predmeta Milošević ubijeno 16 hrvatskih branitelja i zatočenika koncentracijskih logora”, podsjetio je Pero Kovačević iz Udruge.

Najavili su da će nastaviti dolaziti u Beograd tražiti informacije o predmetu. Također su rekli kako je u logoru za branitelje i civile Morinj u Crnoj Gori postavljena spomen ploča, odgovorni za zločine procesuirani te je isplaćena odšteta. Valja međutim podsjetiti da sve to u Crnoj Gori nije prošlo bez prijepora od kojih neki traju i danas, piše dnevnik.hr.

Share This Article