Priveden po nalogu USKOK-a: Kako je bivši HNS-ov dožupan muljao s opremom za škole

Foto: BBŽ

Po nalogu USKOK-a jutros je uhićen Neven Alić, predsjednik lokalnog ogranka Hrvatske narodne stranke (HNS) i bivši dožupan Bjelovarsko-bilogorske županije zbog sumnji da je zlorabio tu svoju poziciju.

Policija i USKOK potvrdili su da je osim njega uhićena još jedna osoba, a sumnjiči ih se, kako N1 doznaje iz pouzdanih izvora, za malverzacije kod opremanja škola.

Kako su namještani natječaji?

Upućeni izvori s područja Bjelovarsko-bilogorske županije kažu za N1 da je Alić još prije nekoliko godina bio prijavljen zbog sumnje da je poslove na opremanju škola namještao svom šogoru, suprugu svoje sestre.

Sada te sumnjive poslove istražuje USKOK. Škole su opremane namještajem, nakon što je njihova energetska obnova financirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša. Namještaj je plaćan novcem županije.

Tijekom tri godine poslove je dobivala tvrtka dožupanovog šogora. Ukupan iznos koji je isplaćen u tom periodu prelazi dva milijuna kuna, odnosno 260 tisuća eura. Natječaji za poslove u školama nisu, kako se sumnja, bili provedeni zakonito.

Hoće li završiti u pritvoru?

Bjelovarsko-bilogorska policija trebala bi do kraja dana odlučiti hoće li protiv Alića i druge osumnjičene osobe odrediti pritvor. Već je najavljeno da će kaznena prijava biti podnijeta USKOK-u. Obojici osumnjičenih na teret se stavljaju kaznena djela protiv službene dužnosti.

Izvjesno je da će ravnatelji škola koje su dobile namještaj u Alićevom mandatu biti svjedoci u ovom postupku, piše N1.

Share This Article