Petrov najavio referendum o manjincima, napao Tomaševića, a DP-u poručio: “Ako nakon ovoga nastave s pregovorima…”

Dnevnik.hr

Most se zalaže za ograničavanje mandata saborskih zastupnika iz redova nacionalnih manjina, a prijedlog referenduma kojeg bi inicirao Sabor predstavili su u četvrtak Božo Petrov i Robert Podolnjak.

Podolnjak je istaknuo kako zastupnici manjina nisu birani u općem izbornom sustavu te je za njihov mandat potrebno puno manje glasova. “Čak četiri puta manje glasova nego za ostale zastupnike”, rekao je Podolnjaka te naglasio da se radi o prijedlogu koji je na stolu još od Ive Josipovića.

“Predstavnici manjina prema ovom prijedlogu ne bi imali pravo glasovati o formiranju vladajuće većine i odlučivanju o proračunu, ali bi imali pravo veta na sve zakone koje se odnose na prava manjina, a veto bi se moglo preglasati samo 3/4 većinom glasova”, rekao je Podlonjak.

“DP nakon ovoga nema nikakvog razloga da pregovara s HDZ-om, u njihovim je rukama gorući problem ove države, ako nakon ovoga nastave s pregovorima, onda je to sve predstava za javnost”, naglasio je Božo Petrov. Upitan hoće li podržati predsjednika Sabora iz redova SDP-a rekao je kako to, što se njega tiče, može biti i iz SDP-a i iz DP-a.

“Ključno je da svatko pogleda koje je ovdje najrealnije rješenje. Eto im mjesto predsjednika Sabora, boli nas briga”, rekao je te naglasio kako mu je puno gora izjava Tomislava Tomaševića koji iz, kako kaže, nekih moralnih razloga ne može podržati predsjednika sabora iz DP-a.

“Onda oni rade na tome da će HDZ vladati idućih 200 godina”.

Petrov je rekao kako i će s ovim prijedlogom ići na referendum, kojeg će raspisati Sabor pri čemu se Ustavni sud o ovome ne bi smio ni oglasiti, istaknuo je, javlja dnevnik.hr.

Share This Article