Veliko razočaranje plaćom za mnoge radnike u javnom sektoru: “To stvarno nije pošteno”; Ministar objasnio što se dogodilo

Foto: Dnevnik.hr

Nakon 29 godina staža, Dijana Pivac, spremačica na zagrebačkom općinskom sudu, radovala se obećanoj povišici zbog novog Zakona o plaćama u javnim službama. Kad ono – hladan tuš, piše dnevnik.hr.

“Jako neugodno iznenađenje. Ono jako. Znači, sa 833 eura plaće sam spala na 807. Ne samo ja, nego većina kolegica mojih. I mislim da to stvarno nije pošteno i nije u redu”, smatra spremačica Dijana Pivac.

Jer Vlada je obećavala da će svima porasti plaće i da će onima koji imaju najmanje rasti najviše. A dogodilo se da su onim koji imaju najmanje plaće, one još dodatno pale.

“Većina nas ima još djecu malodobne dobi koju treba još školovati. I opet što sad? Apsolutno razočarenje totalno…”, poručuje Pivac.

Pojedinim Dijaninim kolegicama, naročito onima s manje staža, bruto plaća smanjla se više od deset posto. Razlog je što su im paralelno s povećanjem koeficijenata, ukinuti dodaci za koje su se zaposleni u pravosuđu izborili prošlogodišnjim štrajkom.

“Međutim mi smo opet na dnu i neka gorčina je tu prisutna, da. Znači ona parola da će svima rasti je promašena”, kaže Marija Paun, Sidnikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

No, parole su prolazne, a koeficijenti trajno definirani Vladinom uredbom,

“Uredba je donesena, ali da li postoji ijedan dokument koji je Bašćanska ploča. Što? da se ta uredba ne može mijenjati? Ako postoje neke nepravilnosti, ako postoji neka nepravda, onda to treba ispravljati”, smatra Marija Paun iz Sidnikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Dijana i njezine kolegice već su umorne od slatkih obećanja…

“Jadno se osjećam. Poniženo. Mislim da svatko radi svoj posao i da za taj posao želi biti plaćen onako kako treba. I osim toga onako kako su obećali. A od obećanja opet šta… Obećanje ludom radovanje…”, kaže Pivac.

Obećati može svatko. Ispraviti nepravdu moći će samo – nova Vlada.

Zašto su nekima isplaćene niže plaće, pitao je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan ministra uprave, Ivana Malenicu.

“Mi smo u završnoj fazi najveće reforme u javnoj upravi. Za preko 200.000 namještenika u javnoj upravi, imamo informaciju da je zahvaćeno u oko 170 namještenika 3. i 4. vrste u poručju pravosuđa, radimo na tome da se to otkloni”, rekao je ministar u Dnevniku Nove TV.

“Spremačicama je koeficijent rastao za oko 68 posto”, poručio je Malenica i dodao kako se radi na tome da se utvrdi je li bilo pogrešaka i da ih se otkloni.

“Došlo je do povećanja plaća, u odnosu na prošli ožujak, rast je oko 30 posto”, kaže Malenica i obećaje novo povećanje u što kraćem roku.

“Tendencija je da svima raste plaća, moguće je da su se dogodili ovakvi slučajevi. Riješit ćemo taj problem, za tih 170 službenika četvrte vrste”, zaključio je Malenica.

Share This Article