Neuroznanstvenica otkrila 5 trikova uz koje ćete poboljšati svoje pamćenje

Foto: Pexels

Neuroznanstvenica otkriva pet jednostavnih stvari koje možete učiniti svaki dan kako biste stimulirali svoj mozak i poboljšali pamćenje – od spavanja osam do deset sati noću do prakticiranja aktivnosti za jačanje mozga. Zdravlje mozga kritičan je, ali često zanemaren aspekt našeg cjelokupnog zdravlja i dobrobiti – njegova zaštita potencijalno može smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti i demencije, koji su u porastu, piše New York Post.

Procjenjuje se da 40 tisuća Hrvata boluje od nekog oblika demencije, a Alzheimerovu bolest mogu dobiti i mladi ljudi. Neuroznanstvenica i trenerica mentalnog zdravlja Rachelle Summers podijelila je zdrave navike koje će vam poboljšati pamćenje i zaštitili se od bolesti.

San: ‘Naspavajte se’, savjetuje Summers, ‘Tijekom noći, dok spavamo, konsolidiramo dugoročna sjećanja. Preporučujem negdje između osam i deset sati sna po noći’. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti predlažu odraslima da spavaju najmanje sedam sati noću, što mnogi ne ispunjavaju.

Vježbanje: Summers također naglašava važnost dosljedne rutine vježbanja – i svakako uključite aerobne vježbe. ‘Dokazano je da aerobna tjelovježba poboljšava pamćenje i kod mladih i kod starijih osoba’, istaknula je. Aerobna tjelovježba — ili kardio — svaka je tjelesna aktivnost koja povećava broj otkucaja srca i protok kisika kroz tijelo za proizvodnju energije, poput hodanja, trčanja ili plivanja. Summers objašnjava da ti pokreti potiču krv u mozak kako bi se podržala njegova funkcija.

Svjesnost: Summers također navodi svjesnost kao odličan način za poboljšanje zdravlja mozga. Svjesnost je praksa fokusiranja na vaš um i tijelo kako biste u potpunosti bili u sadašnjem trenutku. ‘Dokazano je da svjesnost povećava debljinu prefrontalnog korteksa – regije mozga koja je povezana s pažnjom i pamćenjem’, rekla je Summers i potaknula ljude da meditiraju ili pišu u dnevnik kako bi prakticirali svjesnost.

Aktivnosti za jačanje mozga: ‘Aktivnosti koje izazivaju vaš mozak – poput učenja novog jezika ili sviranja novog instrumenta mogu poboljšati performanse pamćenja’, rekla je Summers; ‘Ove aktivnosti stimuliraju mozak i mogu potaknuti rast novih neuronskih veza’, prenosi Večernji.

Prisjećanje: Rad na prisjećanju pomoći će vam da ostanete oštroumni. ‘To znači vježbati prisjećanje stvari iz memorije bez korištenja Googlea’, rekla je. Time jačate veze koje drže vaše pamćenje i znanje u vašem umu, što povećava vjerojatnost da ćete ih se moći prisjetiti u budućnosti.

Recept za pečeni svinjski file s povrćem

Share This Article