Velika akcija EPPO-a i u Hrvatskoj: Uhićeno 14 osoba u 17 zemalja zbog prijevare na PDV-u teške 195 milijuna eura

Dnevnik.hr

Jučer je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Münchenu i Kölnu (Njemačka) pokrenuo postupak protiv osumnjičene kriminalne organizacije za koju se vjeruje da je organizirala veliku prijevaru PDV-a u iznosu od 195 milijuna eura prodajom pametnih telefona, malih elektroničkih uređaja i zaštitnih maski za lice, objavio je danas EPPO na svojim stranicama.

Tijekom jučerašnje transnacionalne akcije pod vodstvom EPPO-a, u okviru istražnog klastera Midas, provedeno je više od 180 pretraga i uhićeno je 14 osoba u 17 zemalja (Albanija, Austrija, Hrvatska, Cipar, Češka, Estonija, Njemačka, Mađarska, Italija, Malta , Nizozemska, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Švedska i UK). Preko 680 poreznih i policijskih istražitelja poduprlo je istražne radnje.

Tijekom pretresa policija je zaplijenila velike količine pametnih telefona u vrijednosti većoj od 15,3 milijuna eura, kao i jahtu u vrijednosti od 3 milijuna eura te 1,2 milijuna eura u gotovini i kriptovaluti. Zaplijenjeno je nekoliko automobila, uključujući Rolls-Royce, BMW i Range Rover. Nakit, luksuzni satovi i 2,5 kg zlata također su pronađeni u kućama osumnjičenih.

Radi se o navodnoj kružnoj prijevari s PDV-om – složenoj kriminalnoj shemi koja iskorištava pravila EU-a o prekograničnim transakcijama između njezinih država članica, jer su one izuzete od poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Složeni kriminalni ekosustav

Istraga je otkrila da su osumnjičeni organizatori prijevare s PDV-om stvorili složen kriminalni sustav koji im je omogućio da dođu do 195 milijuna eura kroz nekoliko kriminalnih shema.

Navodno je od 2017. godine jedna njemačka tvrtka vodila različite sheme prijevare PDV-a koje uključuju trgovinu malom elektroničkom robom, uključujući pametne telefone. Doznaje se da su osumnjičenici koristili lažne lance tzv. nestajućih trgovaca, koji bi nestali bez izvršenja poreznih obveza.

Vjeruje se da su 2020. isti organizatori ovih shema prijevare s PDV-om ušli na tržište zaštitnih maski za lice. Tijekom pandemije Covid-19 zaštitne maske za lice bile su vrlo tražene; smatra se da ih je tvrtka kojom upravljaju osumnjičenici kupila od nestajućeg trgovca i kanalizirala kroz nekoliko tampon tvrtki kako bi prikrila njihovo konačno odredište. Na papiru, njihova je tvrtka bila sa sjedištem u Hong Kongu, ali su maske za lice zapravo bile u skladištu u Njemačkoj i tamo su ostale sve dok ih njemačko savezno ministarstvo zdravstva nije kupilo od tvrtke koja se navodno nalazi u Hong Kongu. Prema istrazi, niti tvrtka na početku opskrbnog lanca, niti tvrtka sa sjedištem u Hong Kongu, ministarstvu nisu vratile PDV koji su primile prodajom zaštitnih maski.

U konačnici, vjeruje se da je osumnjičena kriminalna organizacija koja stoji iza identificiranih shema prijevare u vezi s PDV-om stvorila slojeve lažnih tvrtki, fiktivnih identiteta i tajne komunikacije kako bi prikrili svoje kriminalne aktivnosti.

Izvanredna i dugogodišnja suradnja

Ono što je akciju Midas uopće učinilo mogućim jedinstvena je sposobnost EPPO-a da grupira istrage na transnacionalnoj razini, u kombinaciji s neviđenom brzinom u prekograničnom prikupljanju dokaza prema odredbama članaka 31. i 32. Uredbe o EPPO-u.

Dvije i pol godine identificiranja i povezivanja naizgled pojedinačnih kaznenih djela, kao i više od 200 zahtjeva za pomoćnim mjerama (članak 31.) koje je izdalo i na koje je odgovorilo 14 europskih delegiranih tužitelja u 12 država članica koji su radili kao tim, omogućilo je ovu akciju. Operativni model EPPO-a kao jedinstvenog ureda omogućuje otkrivanje prekograničnih kriminalnih mreža, ali i pribavljanje dokaza puno brže i na daleko sveobuhvatniji način nego u uobičajenim modalitetima pravosudne suradnje.

Osobito je složeno identificirati posredničku tvrtku koja je u središtu sheme prijevare s PDV-om koja krši brojne zemlje i zakone. Zahvaljujući zajedničkim naporima EPPO-a, europskih partnera i nacionalnih vlasti, mogli su se otkriti različiti slojevi lažnih tvrtki, fiktivnih identiteta i tajne komunikacije, a mogla se otkriti osumnjičena kriminalna organizacija za koju se smatra da stoji iza brojnih shema prijevare u vezi s PDV-om.

Uhićenja su rezultat posebnih istražnih mjera koje su provele brojne njemačke porezne istražne službe u Berlinu, Bielefeldu, Cottbusu, Münsteru i Nürnbergu. Ovaj opsežni pothvat također je računao na potporu Eurojusta i Europola, te nekoliko nacionalnih agencija za provođenje zakona. U Njemačkoj su to uključivali sjedište policije (Polizeipräsidium) iz Nordhessena i Brandenburga, kao i državne urede kriminalističke policije (Landeskriminalamt) iz Brandenburga i Berlina.

EPPO je neovisni ured javnog tužiteljstva Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i donošenje presuda protiv financijskih interesa EU-a, pišu u priopćenju.

Share This Article