Mađarska odobrila ulazak Švedske u NATO: Dvije zemlje potpisale su i vojni pakt

Unsplash

Mađarska je u ponedjeljak glasovala za odobravanje kandidature Švedske za pristupanje NATO-u, okončavši višemjesečne diplomatske pregovore i finalizirajući članstvo Stockholma gotovo dvije godine nakon što je prvi put podnio zahtjev za pridruživanje vojnom savezu.

Mađarski zastupnici glasovali su za članstvo Švedske nakon što su prevladali dugogodišnje protivljenje članova vladajuće stranke na čelu s premijerom Viktorom Orbanom.

Skandinavska zemlja postat će 32. članica NATO-a, koja ulazi u okvir članka 5. ugovora, koji zavjetuje da je napad na jednu članicu napad na sve njih.

Ubrzo nakon glasovanja, švedski premijer Ulf Kristersson rekao je na društvenoj mreži X da je to bio “povijesni dan” za njegovu zemlju.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg također je istaknuo u objavi na društvenim mrežama da bi dodavanje Švedske učinilo savez “sigurnijim i jačim”.

Švedska je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju 2022. — u isto vrijeme kad i Finska — u povijesnoj reviziji svoje politike vojnog nesvrstavanja nakon ruske invazije na Ukrajinu. Njegovo pristupanje proširuje prisutnost NATO-a u sjevernoj Europi, jer savez nastoji ojačati svoju obranu.

Dok je velika većina članica NATO-a podržavala ponudu Stockholma od prvih dana, Orban je bio protiv zbog švedskih kritika na račun mađarske demokracije. NATO zahtijeva jednoglasnu podršku svih članica prije nego što dopusti novi prijem.

Na sastanku u Budimpešti, u Mađarskoj, u petak, Orban i njegov švedski kolega obećali su da će prevladati svoje razlike i istaknuli da su “spremni umrijeti jedan za drugoga”.

Dvije zemlje potpisale su i vojni pakt u kojem je Švedska pristala prodati četiri nova zrakoplova Gripen.

“Biti članica NATO-a zajedno s drugom zemljom znači da smo spremni umrijeti jedni za druge”, rekao je Orban u petak, prenosie agencije. “Dogovor o obrambenim i vojnim kapacitetima pomaže u obnovi povjerenja između dviju zemalja.”

Mađarsko glasanje za podršku Stockholmu slijedi glasanje Turske, drugog preostalog kandidata, koji je prošli mjesec pristao ratificirati članstvo Švedske nakon jednogodišnje odgode zbog sigurnosnih razloga. Ankara je optužila Stockholm da je previše popustljiv prema skupinama koje smatra prijetnjama, uključujući kurdske militante i članove mreže koje okrivljuje za neuspjeli puč 2016., javlja CNBC.

Share This Article