VIDEO Sabor o Anušiću, Grbin: Trebamo mu dati godišnju nagradu za skidanje gaća; Anušić: Žao mi je što smo na toj razini politike u Hrvatske

Screenshot: Saborska TV

Hrvatski sabor danas je, nakon burnog početka sjednice, potvrdio Ivana Anušića za novog ministra obrane, nakon što je u subotu te dužnosti razriješen Mario Banožić zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba.

Anušić je dobio potporu 77 zastupnika koji su ga podržali kao ministra. 55 zastupnika glasalo je protiv.

Nakon izglasavanja, Anušić je odmah prisegnuo.

Glasanju je prethodio buran početak sjednice kad su se zaredale uvrede i zahtjevi za stankom. Sjednica je počela u 9:30 sati, a prvi je stanku zatražio SDP-ov Peđa Grbin. “Trebamo mu dati godišnju nagradu za skidanje gaća”, kazao je.

“Vi padate sve dublje i dublje, neprihvatljivo je govoriti na takav način”, rekao mu je Gordan Jandroković.

HDZ-ov Josip Đakić nastavio je u istom tonu rekavši da Grbin ima najprljavije gaće.

Katarina Peović iz Radničke fronte zamjerila je budućem ministru jer je, kako je kazala, rekao da žena ne može braniti zemlju i da pred kamerama ne misli govoriti istinu.

Replicirao joj je Đakić: ‘Da je vaš bivši muž koristio borilačke vještine kao obranu od vas, sigurno ne bi prošao kako je prošao’, poručio je Đakić.

Reagirao je SDP-ov Arsen Bauk. “Zgrožen sam vašim nereagiranjem na to što je rekao Đakić’, poručio je Jandrokoviću, na što mu je predsjednik Sabora odgovorio da je HDZ-ovom zastupniku dao opomenu.

Besmislena rasprava

“Ova rasprava nema smisla i nije povezana s izborom ministra obrane”, poručio je Jandroković.

Stanku je, u ime manjina, tražio Furio Radin “da se većina smiri”. Stanku je potom zatražila i Dalija Orešković.

Nakon toga, Jandroković je odredio 10-minutnu stanku nakon koje je Anušić dobio podršku većine zastupnike te je postao ministar obrane.

Podsjetimo, prije glasovanja u Saboru, Anušić je jučer saslušan i dobio je potporu resornog Odbora za obranu na kojem je kao svoje prioritete istaknuo završetak obalnih ophodnih brodova i povratak vojske u Beli Manastir.

Najavio je i veća izdvajanja za resor obrane, s obzirom na to da se Hrvatska spustila ispod granice ulaganja od dva posto BDP-a na kojoj inzistira NATO savez, piše N1.

Anušić: O Peđi Grbinu neću ništa govoriti , on je sve rekao

Nakon izglasavanja i prisege, ministar Ivan Anušić obratio se javnosti.

“Spreman sam preuzeti dužnosti i nakon ovoga idemo na preuzimanje dužnosti. Sve sam rekao jučer i ne bih se sada ponavljao”, rekao je.

Anušić postao ministar obrane. Glasanju prethodile svađe, uvrede, spominjanje prljavih gaća…

O napadima u Saboru kaže da su te teze lažne. “Drugi vas pokušavaju vrijeđati, treći omalovažiti. Žao mi je što smo na toj razini politike u Hrvatske. Jasno mi je kako je teško sjediti u Saboru i slušati stvari koje su poražavajuće. Netko tko to sluša u Osijeku osjeća susramlje. O Peđi Grbinu neću ništa govoriti, on je sve rekao”, naveo je komentirajući izjavu Peđe Grbina koji je prije glasanja rekao da je skinuo gaće.

“Moj je životopis poznat, a oni neka pokažu svoj i što su napravili u životu i koliko izbornih pobjeda imaju. Razumijem jednu stvar, izbori su blizu i borba je za svaki glas”, dodao je.

Kaže kako će nastaviti s onim što je započeto, a to je isporuka Rafalea, završetak isporuke Black Hawka i oklopnjaka tipa Patrije. “Nastaviti odlučnu suradnju s našim strateškim partnerima i rješavati probleme koji se nisu stigli riješiti. Prvenstveno tu mislim na 4 broda Hrvatske ratne mornarice i vraćanje Hrvatske vojske u Beli manastir”, otkrio je Anušić.

“Nacrt proračuna je donesen i ići će iduće godinu, povećan je u odnosu na prošlu godinu 11 posto, na 1,11 milijardi eura”, rekao je.

O povratku na mjesto župana kaže kako će biti pametniji nakon parlamentarnih izbora te da nije iznenađen da je premijer Plenković izabrao njega za ministra. “Rekao je da bi ja bio najbolji čovjek na tom mjestu i ja sam se složio s tim. Ja nisam solo igrač, ja sam timski igrač i igrač stranke. mnogi su me pitali što mi to treba, ali ako ste član neke stranke koja je bila uz vas, a njoj je potrebno osvježenje, ja nisam imao drugog izbora. Drugi razlog mi je ogromna čast da budem na tom mjestu”, naveo je.

Ne smatra da je on protuteža Ivanu Penavi. “Interesantno je da je on u Vukovaru, a to je nekih 20-ak kilometara”, dodao je, piše N1.

VIDEO Odbor za obranu, Bauk: Jeste li spremni povući izjavu o Pupovcu? Anušić: I dan danas to mislim

Share This Article