-1.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Coca Cola o trovanju: Svjesni smo izoliranog slučaja; NZJZ: Mi ćemo analizirati;...

Coca Cola o trovanju: Svjesni smo izoliranog slučaja; NZJZ: Mi ćemo analizirati; Policija: Jednoj osobi pozlilo tijekom konzumacije bezalkoholnog pića

Iz Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o. za Jutarnji list su kazali: Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml.

Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj.

U potpunosti smo otvoreni za suradnju sa svim nadležnim tijelima‘.

U međuvremenu su se u cijelom slučaju oglasili i iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

– Nakon zaprimljenih informacija o kemijski kontaminiranim pićima u ugostiteljskim objektima, ali i hospitalizacija pod sumnjom na kemijsku ozljedu usne šupljine, grla i jednjaka, nadležna tijela na terenu prikupljaju uzorke spornih pića. Nad istima će se provesti sva potrebna ispitivanja radi utvrđivanja činjeničnog stanja.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije po službenoj dužnosti vodi evidenciju o zaraznim i kroničnim nezaraznim bolestima te nije nadležan za evidenciju gore spomenutih slučajeva hospitalizacija. Za prikupljanje uzoraka nadležna je sanitarna inspekcija Državnog inspektorata.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije po službenoj dužnosti ovlašten je za provedbu svih analiza hrane i pića, i iste će provesti ako nadležna tijela to nalože – stoji u priopćenju, piše Jutarnji list.

Javila se i policija priopćenjem

Policijska uprava primorsko-goranska 4. studenoga ove godine zaprimila je dojavu da je jednoj osobi pozlilo tijekom konzumacije bezalkoholnog pića u jednom od ugostiteljskih objekata u središtu Rijeke te je prevezen u KBC Rijeka radi pružanja odgovarajuće liječničke pomoći.

Tijekom dosadašnjeg postupanja policijski službenici obavili su očevid, izuzeli određene predmete te obavili razgovore s više osoba.

O svim dosadašnjim saznanjima policija je izvijestila nadležno državno odvjetništvo, kao i nadležni Državni inspektorat radi poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti.

Utvrđivanje svih relevantnih činjenica vezanih uz ovaj događaj se nastavlja.

Napominjemo da osim ovog te jednog događaja iz prethodnog razdoblja, policiji do sada nisu prijavljeni drugi slični događaji.

Sanitarna inspekcija obavila očevid, inspekcijski postupak u tijeku

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata obavila je očevid odmah po zaprimanju obavijesti PU primorsko-goranske da je jednoj osobi pozlilo tijekom ispijanja bezalkoholnog pića u riječkom kafiću, te je inspekcijski postupak u tijeku, izvijestili su iz Državnog inspektorata, javlja HRT.

Hospitalizirana osoba

U riječkoj bolnici hospitalizirana je osoba zbog sumnje na kemijsku ozljedu jednjaka.

– Njezino je stanje trenutačno stabilno te se nastavljaju indicirani dijagnostičko-terapijski postupci. Tijekom prijave u ustanovu i obrade u Objedinjenom bolničkom hitnom prijmu koja je prethodila hospitalizaciji upućena je prijava mjerodavnim istražnim tijelima PU primorsko–goranske, kojima se možete obratiti vezano uz dodatne informacije, priopćili su iz KBC-a, javlja HRT.

Na društvenim mrežama pojavile su se poruke o trovanjima pićima, neki mediji su to objavili jučer navečer, danas su stigla priopćenja.

Kazne za širenje lažnih informacija

Prema članku 16 (NN 114/22, 47/23) Zakona o prekršajima: Tko izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 700,00 do 4000,00 eura ili kaznom zatvora do 30 dana.

Ako se ispostavi da su informacije lažne, onaj tko ih je proširio, ali i onaj tko ih širi dalje mogli bi odgovarati za širenje lažnih vijesti za što je predviđena kazna i do 4000 eura i zatvor!, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike