Od siječnja će odlazak u njemačke restorane biti osjetno skuplji, evo i koliko

Foto: Unsplash

Ako se, kako je planirano, u siječnju ponovno podigne PDV za restorane na uobičajenih 19 posto, tada će to za goste biti znatno skuplje.

U jeku pandemije koronavirusa ugostiteljstvo je jako stradalo pa su mnogi restorani zatvoreni. Kako bi se spriječili daljnji gubici, za cijelu ugostiteljsku branšu uveden je niži PDV na sadašnjih sedam umjesto 19 posto.

To je prvotno trebalo vrijediti samo do 30. srpnja 2021., ali ga je koalicijski odbor nekoliko puta produžio. Novi rok trenutačno je 31. prosinca 2023.

To znači da će od siječnja 2024. za sve ugostiteljske djelatnosti ponovno vrijediti redovna stopa od 19 posto. Tome su dodane povećane cijene energije i hrane od početka rata u Ukrajini.

Njemačko udruženje hotela i restorana (DEHOGA) prigovara da bi se dodatni troškovi povećanja poreza morali prebaciti u omjeru 1:1 na goste, piše Fenix magazin.

Siječanj 2024.: Restorani će znatno poskupjeti
Odrezak od svinjetine trenutačno košta oko 15 eura, ovisno o restoranu. Kad bi ugostitelji povećanje PDV-a sa sedam na 19 posto prenijeli izravno na goste, onda bi to isto jelo od siječnja stajalo oko 16,80 eura.

Originalni bečki odrezak od teletine, koji trenutno stoji oko 20 eura, nakon poskupljenja od 12 posto tada bi koštao oko 22,40 eura.

Ali to nije sve: Dok se neki gosti još uvijek mogu nositi s tako skupim obrokom, drugi gosti moraju dvaput razmisliti koliko često si mogu priuštiti posjet restoranu.

DEHOGA predviđa da će se mnogi ugostiteljski objekti ponovno zatvoriti zbog pada prihoda. Prema podacima Međunarodne industrijske i trgovačke komore (IHK), čak trećina vlasnika restorana razmišlja o zatvaranju, piše Fenix magazin, a prenosi N1.

Share This Article