Grliću Radmanu kafilerija svake godine isplaćivala milijune kuna. Sve je sakrio. Povjerenstvo otvorilo postupak

Screenshot: Youtube / HRT

Protiv Plenkovićeva ministra Gordana Grlića Radmana otvoren je postupak pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa nakon što je Index tom povjerenstvu dostavio dokumentaciju koja pokazuje da je ministar godinama od tvrtke Agroproteinka primao stotine tisuća eura (ukupno 2.11 milijuna eura), a nije ih prijavljivao u imovinsku karticu

Kako doznaju Index Istrage, skupština tvrtke Agroproteinka na kraju svake poslovne godine donosila je odluku da se dobit isplaćuje vlasnicima.

Pregledom poslovne dokumentacije Index Istrage utvrdile su kako su Grliću Radmanu za 2019. godinu isplaćene 343 tisuće eura, za 2020. godinu 432 tisuće eura, za 2021. godinu 668 tisuća eura, a za 2022. godinu 670 tisuća eura. Uplate za 2019., 2020. i 2021. godinu ukupno iznose 1.44 milijuna eura, a ukupno s 2022. iznos se penje na 2.11 milijuna eura. Iznos koji je dobio 2022. godine Grlić Radman još može prijaviti u imovinsku karticu do kraja ove godine.

Tko su vlasnici tvrtke?

Tvrtka Agroproteinka u većinskom je vlasništvu njegove obitelji. Ova tvrtka neki dan je dospjela u fokus javnosti nakon što se doznalo da je bila zadužena za zbrinjavanje više od 12 tisuća lešina zbog afričke svinjske kuge.

Najveći pojedinačni dioničar društva je Branko Ivković s 25.50 posto vlasničkog udjela. Ministrov brat Ivica Grlić Radman vlasnik je 20.57 posto dionica, a sam ministar Gordan Grlić Radman 20.56 posto dionica. Jednak postotak ima i Irena Bubalo, ministrova sestra i članica Nadzornog odbora. Grlić Radman je, nakon što je postao ministar, prenio upravljačka prava na odvjetnika, sukladno čl. 16. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet

Index se obratio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

“Povjerenstvo je dana 12. rujna 2023. g. otvorilo predmet u kojem će ispitati okolnosti koje navodite u svojem e-mailu. Sukladno uputama objavljenim na mrežnim stranicama Povjerenstva obveznici Zakona o sprječavanju sukoba interesa (Narodne novine, broj 143/21) su dužni prijaviti dohodak od kapitala”, napisali su Indexu iz Povjerenstva.

Ministarstvo: Ministar uredno ispunjava imovinsku karticu

“Ministar Gordan Grlić Radman transparentno ispunjava imovinsku karticu, te su podatci o poslovnom udjelu, dionicama ili vrijednosnim papirima, udjelima u društvima osoba te poslovnim subjektima samostalne djelatnosti sukladno tome i navedeni”, stajalo je u odgovoru Ministarstva koji je portalu stigao netom nakon objave teksta.

PRIOPĆENJE MVEP-a

Odmah po stupanju na dužnost ministra vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prenio je udio poslovanja obiteljske tvrtke Agroproteinka na odvjetničko društvo. Od prvog dana to je i vidljivo i transparentno navedeno u imovinskoj kartici. Kao dužnosnik, nema zakonskih prepreka za isplatu dividende obiteljske tvrtke, koja je stečena jasnim i zakonitim poslovanjem tvrtke.

Ministar Grlić Radman transparentno ispunjava imovinsku karticu, te su podatci o poslovnom udjelu, dionicama ili vrijednosnim papirima, udjelima u društvima osoba te poslovnim subjektima samostalne djelatnosti sukladno tome i navedeni. Oni su javno dostupni te nije bilo namjere skrivanja isplata dividende, s obzirom da je jasno naznačen udio ministra u obiteljskoj tvrtki Agroproteinka.

Ministar Grlić Radman obratit će se o navedenom slučaju
Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa te postupiti sukladno njihovoj odluci i po potrebi nadopuniti imovinsku karticu.

Zaključno, ministar Grlić Radman ni na koji način nije uključen u poslovanje tvrtke Agroproteinka. Kada je 2017. sklopljen ugovor o koncesiji s tvrtkom Agroproteinka, ministar Grlić Radman nije obnašao tu dužnost.

Share This Article