Riješen misterij: Evo zašto tvrdo kuhana jaja imaju djelomično zelene žumanjke

Foto: Unsplash

Jeste li nekada primijetili da tvrdo kuhana jaja imaju djelomično zelene žumanjke? Jesu li takva jaja sigurna za konzumaciju? U nastavku pročitajte zašto dolazi do te promjene boje.

Dr. Dawn M. Bohn, izvanredna profesorica na Odjelu za znanost o hrani i ljudskoj prehrani na Sveučilištu Illinois u Urbana-Champaignu, navodi da je glavni razlog za ovu pojavu vrućina.

Kako ona navodi, prejako, agresivno kuhanje dovest će do toga da žumanjak poprimi zelenu boju. “Kad se jaje kuha predugo i/ili na previsokoj temperaturi, sumpor u bjelanjku spaja se sa željezom u žumanjku i stvara željezni sulfid, koji ima zelenu nijansu.”

Nažalost, ova kemijska reakcija – koju znanstvenici nazivaju denaturacijom – nije ograničena samo na tvrdo kuhana jaja. To se može dogoditi i kad pripremate kajganu ili omlet.

Iako zelenkasti izgled može biti neprivlačan, ovako tvrdo kuhana jaja su i dalje jestiva, piše RD.

“Željezni sulfid koji nastaje kad se jaje prekuha zapravo je isti oblik željeza koji nalazite u dodacima željeza”, kaže dr. Stephanie Smith, docentica na Sveučilištu Washington, Odjel za znanost i hranu. “Zapravo je sigurnije jesti prekuhana jaja nego nedovoljno kuhana, u kojima se mogu nalaziti bakterije.”, prenosi N1.

Share This Article