8.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Kako restorani “reketare” goste: Provjere ih u bazi pa naplate stol 5.000...

Kako restorani “reketare” goste: Provjere ih u bazi pa naplate stol 5.000 eura

Gradonačelnica Saint-Tropeza, popularne destinacije za odmor u Francuskoj, objavila je upozorenje restoranima koji potajno provjeravaju bogatstvo potencijalnih gostiju.

Mještani i turisti na francuskoj rivijeri žalili su se na šokantnu praksu koju neki restorani primenjuju, tražeći od gostiju da plate 1.500 eura po glavi za stol.

Vlasti Saint-Tropeza, bivšeg ribarskog sela, upozorile su vlasnike restorana da neće prihvatiti “reketarenje”. Obraćajući se lokalnim medijima gradonačelnica Sylvie Siri je rekla: “Ove optužbe su za mene krajnje šokantne jer su nažalost istinite.”

Ona je također opisala praksu kao “rušenje imidža grada”, piše Coventry Telegraph.

Novine Nice Matin objavile su informaciju koju su dobile od neimenovanih insidera, da su neki restorani u Saint-Tropezu počeli provjeravati imena gostiju u svojoj bazi podataka. Ako prilikom prethodnih posjeta nisu napravili veliki račun, mogu biti odbijeni.

Jedan radnik u restoranu u Saint-Tropezu rekao je: “Bit je u ovome – ili ćete izvaditi keš ili ste sitna zvjerka. Ako je ovo drugo, jednostavno vam kažu da nema slobodnih stolova do početka rujna.”

Drugi zaposleni je rekao i da se sve češće koristi druga tehnika. “Iz restorana će reći: Naravno, imamo stol od 5.000 eura. Jeli to u redu”, objasnio je.

Drugi gost rekao je da je jedan restoran naveo minimalni iznos – potrošiti 1.500 eura po glavi.

Restorani također zahtijevaju ogromne napojnice, navodi list.

Nedavno je jednog bogatog Talijana do parkinga pratio ljutiti konobar jer mu je ostavio napojnicu od 500 eura – 10 posto računa. Ovo se dogodilo usprkos tome što su napojnice u Francuskoj diskrecijske jer je naknada za uslugu uključena kao standard u sve račune restorana.

Gradonačelnica Siri kaže da će održati sastanak s vlasnicima restorana krajem ljeta kako bi ih podsjetila na njihove odgovornosti. Restoranima koji su krivi za ovakve radnje, čine “iznudu i organizirano reketarenje”, neki i s potencijalno nelegalnim bazama podataka i mogu im biti oduzete dozvole, prenosi N1.

Gradonačelnica je dodala: “Ova praksa je užasna za odmaralište, a samim tim i za našu klijentelu, ali i za lokalno stanovništvo. Već su nas istjerali iz naših stanova, a uskoro će i iz naših restorana – nećemo moći jesti vani”, rekla je.

Saint-Tropez je u posljednjih 80 godina pretvoren u turističko žarište. Privučeni tadašnjem selu zbog prelijepog ambijenta, slikari i pisci su ga ubrzo proslavili.

Najnovije

Još iz rubrike