8.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Grah drastično poskupio: cijena 1 kg kao 2 kg svinjetine

Grah drastično poskupio: cijena 1 kg kao 2 kg svinjetine

Do prije tridesetak godina Hrvatska je proizvodila dovoljno graha za svoje potrebe. No broj proizvođača drastično je pao pa sada podmirujemo samo četvrtinu svojih potreba. Ovogodišnja berba upravo traje, no kupci su ostali šokirani cijenom na tržnicama – kilogram stoji gotovo kao i dva kilograma svinjetine.

Osam eura? Kilogram mladoga graha bez mahune ili kilogram i pol svinjetine? Pitanje je to nad kojim ovih dana dvoje kupci na tržnicama brojnih gradova. Jer upravo toliko proizvođači cijene kilogram svježe ubrane i očišćene ove popularne mahunarke.

– Prošle godine je bilo 25 kuna prva cijena i nitko se onda nije bunio jer je bila suša. A ove su godine bile tuča i poplava. Repromaterijal je poskupio 100%, i zaštitna sredstva tako da to nije prevelika cijena, istaknuo je Đuro Benc, proizvođač graha iz Struge.

Kako im se novčanik ne bi prebrzo ispraznio, neki kupci radije kupe jeftiniji, neočišćeni koji je po 2,5 eura po kilogramu.

– Važno je da je domaći i da je lijep. Ne smeta mi što je skuplji od kilograma svinjetine, nije mi žao za grah, naveo je kupac.

Martin Dodlek iz Belice najveći je međimurski proizvođač graha. Posadio ga je na čak 17 hektara. Berba je počela prije nekoliko dana.

– Grah iziskuje plodored šest, sedam godina. I onda nsm je teško s parcelama, pokušavamo nabaviti što više u zakup, ali dosta je teško to realizirati kod nas, tako da ćemo vidjeti kako dalje, rekao je Dodlek.

A do nove zemlje u Međimurju teško se dolazi, pa su i mnogi nekadašnji proizvođači dignuli ruke od graha. U središnjoj Slavoniji berba još nije počela, no jasno je da će i ondje biti skuplji nego lani.

– Prošle godine ja sam prodavala po 30 kn. Cijene gnojiva su više, sredstva za prskanje su skuplja, sve je poskupjelo. Možda će biti malo veća cijena, ali nećemo puno ići s cijenom, jer nama su kupci penzioneri i bitno nam je da ljudi dolaze, najavila je Kaja Krip, Mihaljevci.

– Ovdje je cijena otišla nekih euro i pol, dva u odnosu na lanjsku godinu. Prinos će biti 40% manji nego lani, a kvalitetu ćemo vidjeti, istaknuo je Ivica Miler, Požega.

Sve su to razlozi zbog kojih je svake godine u Hrvatskoj sve teže nabaviti domaći grah, čak i po visokim cijenama. Pa ga moramo uvoziti. Iz Kine i Kanade na police naših trgovina na godinu dođe oko pet tisuća tona graha što nas stoji gotovo pet milijuna eura. I tako je grah, koji se još donedavno smatrao sirotinjskom i težačkom hranom, postao skupa delicija, piše vijesti.hrt.hr.

Najnovije

Još iz rubrike