8.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kupanje u bazenu ima i svoje loše strane: Evo kako klor utječe...

Kupanje u bazenu ima i svoje loše strane: Evo kako klor utječe na tijelo i što najviše strada

Evo koje su moguće posljedice klora iz bazena na naše zdravlje

Sezona kupanja je otvorena i građani će bijeg od vrućine moći potražiti na brojnim gradskim bazenima. Iako je jedno od omiljenih aktivnosti ljeti, kupanje u bazenu može uzrokovati određene posljedice za tijelo.

Za razliku od mora, koji se prirodno čisti različitim organizmima i uz pomoć soli, bazenima je potreban klor. Poznato je da klorirana voda ubija mikrobe u bazenu, osigurava bolju higijenu i štiti od mogućih infekcija, međutim klor ipak može izazvati i određene neželjene efekte. Ovo su neki od njih.

Suha i iritirana koža
Suha koža često može biti posljedica prisustva klora i drugih tvari u vodi. Do sada nema poznatih slučajeva alergije na klor, međutim koža ipak može biti vrlo osjetljiva, što dovodi do reakcija poput: suhe kože, svrbeža, akni i osipa.

Ako imate osjetljivu i problematičnu kožu, izbjegavajte kupanje u gradskim bazenima i redovno se mažite zaštitnim faktorom.

Suha kosa
Osim što može štetiti koži, klor nije dobar ni za kosu. Klorirana voda uklanja ulja koja štite kožu glave, što može učiniti vašu kosu suhom i sklonom pucanju.

Također, klor razgrađuje proteine u kosi, što uzrokuje lakše lomljenje kose. Isto tako je može i dodatno posvijetliti.

Problemi s disanjem
Klor koji se oslobađa u zraku može biti štetan i za dišni sustav. Visoka koncentracija klora na bazenima i neprovjetreni zatvoreni prostori mogu dovesti do problema kao što su: kašalj, napad astme, curenje iz nosa, iritacija očiju.

Zato je važno da obratite pažnju na neželjene efekte i da obavezno reagirate na promjene. Ako ih primijetite, odmah se javite liječniku, piše Net.hr.

Kako lakše zaspati: Od određene joga poze do biljnih pripravaka za bolji san

Najnovije

Još iz rubrike