8.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Žena se onesvijestila u centru Zagreba. Građani zgroženi: Pogledajte koliko je Hitnoj...

Žena se onesvijestila u centru Zagreba. Građani zgroženi: Pogledajte koliko je Hitnoj trebalo da dođe

Zabrinuti prolaznici više su se puta zaustavili pitati mogu li kako pomoći, je li pozvana Hitna i što se događa

Ponedjeljak je i upravo je odzvonilo podne, temperatura u Zagrebu iznosi “ugodnih” 28 stupnjeva Celzijevih. Starijoj ženi pozlilo je dok je čekala prijevoz, izgubila je svijest i uskoro se našla ležeći na podu. Hitna pomoć pozvana je istog trena, a prema riječima očevidaca vozilo Hitne pomoći je na mjesto događaja, tramvajsku stanicu Studentski centar, stiglo sat i 20 minuta nakon poziva, piše Jutarnji.

– Kad sam došla gospođa je već ležala na podu, čovjek koji ju je postavio na bok pozvao je Hitnu oko podne. Ostala sam s njom dok ne dođe pomoć, nakon 15 minuta ponovno sam pozvala Hitnu jer mi je bilo čudno da nitko ne dolazi. Rekli su mi da je poziv zabilježen i da je pomoć na putu, tvrdi zabrinuta studentica.

Savjesni građani priskočili su ženi u pomoć, okrenuli su je na bok, pozvali Hitnu, stavljali joj obloge, ponovno pozvali Hitnu, kupili joj vodu na obližnjem kiosku i još jednom pozvali Hitnu. Iako su rekli da je izgubila svijest, glas s druge strane slušalice nije zvučao pretjerano zabrinuto. Studentica je upitana o točnoj adresi na kojoj se nalazi, radi li se o starijoj ženi plave kose i diše li, na što je odgovorila potvrdno.

S obzirom na to da se ova tramvajska stanica nalazi na vrlo prometnoj lokaciji, dok su čekali vozilo na mjestu na kojem je ležala onesviještena žena, uz njih su prošla tri druga vozila Hitne pomoći bez tendencije zaustavljanja, potvrdile su očevitkinje.

– Kad sam treći put nazvala, rekli su mi da je na putu policija. Mahali smo vozilima Hitne pomoći i policije, no nitko se nije zaustavio. Nakon 45 minuta zaustavilo se Sanitetsko vozilo koje je slučajno prolazilo Savskom, zaposlenici su je posjeli u bolničku stolicu i zavezali je remenom, ali je nisu mogli prevesti u bolnicu jer je drugi pacijent već bio u vozilu i nisu imali liječnika sa sobom, kaže očevitkinja.

Druga dodaje da joj vjerojatno niti oni ne bi pružili pomoć da žena koja je čekala tramvaj nije krenula vikati na djelatnicu da joj je dužnost zbrinuti pacijenta te da je ne mogu ostaviti da leži na ulici. Zatim ju je ta ista djelatnica pregledala, pokušala dozvati, ustanovila da diše i još jednom nazvala da provjeri gdje je zapelo s Hitnom pomoći.

Dobila je uputu da ne napušta mjesto na kojem je pacijentica, pa je tako i ona sama stajala pola sata čekajući dolazak Hitne pomoći dok je drugi pacijent u lošem stanju, kako je rekao njen kolega, čekao u parkiranom vozilu nekoliko metara dalje. Dok su svi zajedno čekali Hitnu pomoć, pacijentica je došla svijesti i neuspješno pokušavala komunicirati s ljudima oko nje.

Konačno, najmanje sat i 20 minuta nakon prvog poziva Hitnoj pomoći, zaustavilo se odgovarajuće vozilo koje je primilo pacijenticu. Pokušali su saznati što se dogodilo no kako nije bila u stanju govoriti, studentice koje su joj pružale pomoć još su jednom ponovile cijelu priču.

Zabrinuti prolaznici više su se puta zaustavili pitati mogu li kako pomoći, je li pozvana Hitna i što se događa. Oni koji su se zadržali dulje i primijetili da pomoć ne dolazi, komentirali su udaljenost najbližeg doma zdravlja – Doma zdravlja Centar u Runjaninovoj koji se nalazi svega 600 metara od mjesta na kojem se žena onesvijestila, kao i prometne gužve kojih u to vrijeme nije bilo, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike