Praznik rada: Sindikati uputili oštre poruke poslodavcima i Vladi

Screenshot: HRT

Međunarodni je praznik rada, simbol je borbe za bolji položaj radnika. U Hrvatskoj – sindikati ove godine nisu organizirali tradicionalnu prvosvibanjsku povorku. Umjesto toga u zagrebačkoj Tvornici kulture – održali su prigodni skup s kojeg su uputili oštre poruke Vladi, Saboru i poslodavcima, piše HRT.

– Najniža plaća osnovna ne može biti manja od one plaće koju je odredila Vlada svojom uredbom, a koja je trenutno – 700 eura. Druga i treća najniža plaća moraju se ugovoriti za srednje složenu i višu razinu poslova. Bez te tri minimalne najniže plaće nema smisla nijedan kolektivni ugovor. Ne može gospođo Weber vaša udruga trgovine sedam godina uporno braniti da u KU uđe ijedna plaća osim minimalne plaće, poručio je sa skupa predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Vladi RH uputio uputio je zahtjev – da potiču sustavno kolektivno pregovaranje na svim razinama posebice u državnom i javnom sektoru gdje su i poslodavci te da ne izdvajaju statuse pojedinih skupina radnika kroz posebne zakone.

– Pritom mislim na status hrvatskih liječnika, koje apsolutno podupiremo i želimo da ostanu raditi u Hrvatskoj i imaju bolja materijalna prava. Ali, ne da se to rješava posebnim zakonima. Zašto posebne zakone ne bi imale i sestre, suci i svi drugi u Hrvatskoj. Ako ćemo tako, onda smo ubili sustav kolektivnog pregovaranja, poručio je Novosel, piše HRT.

Kuha se 30 tisuća porcija graha koje će se podijeliti u Maksimiru

Kuha se 30 tisuća porcija graha koje će se podijeliti u Maksimiru

Share This Article