Policija objavila detalje o talačkoj krizi u Kneževu

Screenshot: HRT

Burna noć u malom baranjskom mjestu Kneževu – još jučer u popodnevnim satima započela je talačka kriza u kojoj je muškarac zatočio ženu prijeteći da će aktivirati eksplozivnu napravu zbog čega su evakuirani svi susjedi. Muškarac se predao u 2.40, a policija ga je uhitila. U priopćenju su iznijeli i detalje o ovom slučaju, piše HRT.

Policija je provela kriminalističku istragu nad 49-godišnjim muškarcem koji je u nedjelju u mjestu Kneževo u višesatnoj talačkoj krizi u stanu držao zatočenu ženu i dijete, i osumnjičen je za kaznena djela oduzimanja slobode i nedozvoljenog posjedovanje oružja i eksplozivnih sredstava.

Talačka kriza koju je u nedjelju u baranjskom mjestu Kneževo izazvao 49-ogodišnji hrvatski državljanin zatočivši 34-godišnju partnericu i zajedničko dijete, okončana je predajom osumnjičenoga u ponedjeljak oko 2.40 nakon višesatnih pregovora, priopćila je Policijska uprava osječko-baranjska.

Nije bilo ozlijeđenih

Na Uskrs oko 17,40 sati 49-godišnjak je zatočio partnericu i dijete, prijetivši aktiviranjem ručne bombe u slučaju da policija nasilno pokuša ući u stan. Policija je iz zgrade prvo evakuirala sve stanare, a potom je na mjesto događaja došao pregovarački i taktički tim Jedinice specijalne i interventne policije Osijek. Nakon pregovora koji su trajali gotovo 9 sati, osumnjičeni 49-godišnjak se u ponedjeljak u 2,40 sati predao policijskim službenicima pregovaračkog tima.

Uz uporabu sredstava prisile priveden je u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje. Policija navodi da tijekom cijelog događaja taoci i osumnjičeni prošli bez ozljeda. Policija ga sumnjiči za počinjenje kaznenih djela “protupravnog oduzimanja slobode te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabave oružja i eksplozivnih sredstava, navodi se u priopćenju.

Ranije prijavljivan zbog obiteljskog nasilja

Neslužbeno se doznaje da je napadač tijekom nedjeljne večeri oslobodio dijete, devetogodišnjeg sina, koji je potom smješten kod djeda. Osumnjičeni je već bio prijavljivan zbog obiteljskog nasilja, zbog čega je neko vrijeme proveo i u istražnom zatvoru.

Susjedi, stanari zgrade se polako vraćaju u svoje domove, javila je iz Kneževa Marina Gantar.

“Pet bombi i plinska boca, strašno je bilo”

– Kazao je da ima pet bombi na plinskoj boci i da će to dignuti u zrak. Bilo je i prije slučajeva, ovo nije prvi njegov incident. Strašno je sve to. (…) A nas baš dijeli zid. Sad shvaćam i ljude pogođene potresom. U jednom trenutku sve možete izgubiti, kaže gospođa koja je noć provela kod kćeri.

Dobrovoljna predaja

– Mogu reći da se sve na kraju dobro završilo. Malo neuobičajena situacija za malo mjesto u Baranji. Muška osoba je zatočila žensku osobu. Bilo je policijsko postupanje, malo selo, a puno svih službi na terenu. Ono što mogu reći da je policija pregovarala s osobom i u 2.40 se osoba dobrovoljno predala. Ženska osoba je u redu, stan je pregledan, službe su odradile svoj posao tako da je situacija riješena na najbolji mogući način, rekao je načelnik Zoran Kontak.

Dodao je da su susjedi bili preventivno iseljeni.

– Osoba je prijetila da će aktivirati određene naprave. Oni su se sada vratili u svoje stanove ili će se nakon prespavane noći vratiti tako da je situacija sada mirna, kaže Kontak.

Muškarac pustio maloljetnog sina

– Talačka kriza još uvijek je u tijeku i ulazi u svoj sedmi sat. Dobra je vijest što je muškarac u međuvremenu pustio na slobodu svog maloljetnog sina. Još uvijek kao taokinju drži ženu. Pregovori su u tijeku, puno je ovdje interventne policije, vozila hitne pomoći, vatrogasci, puno uznemirenih mještana, pogotovo onih koji su evakuirani iz okolnih stanova, javio je oko ponoći za Dnevnik 3 HRT-a novinar Marin Ćurić.

– Radi se o manjem kompleksu stambenih zgrada iz kojeg je dobar dio stanovnika večeras morao biti evakuiran zbog prijetnje eksplozijom, koja je još uvijek aktualna, dodao je.
– Razgovarali smo s nekim od mještana. Oni sada traže smještaj kod susjeda ili kod rodbine u obližnjem Belom Manastiru. Čini se kako je ova talačka kriza još uvijek daleko od završetka i kako će potrajati do kasno u noć, nadamo se ipak s dobrim, pozitivnim ishodom i puštanjem žene na slobodu, izvijestio je Ćurić.

Oko jedan sat iza ponoći novinar HRT-a koji je na mjestu događaja rekao je za web portal HRT-a da su pregovori još uvijek u tijeku i kako im se zasad ne nazire kraj.

– Nova informacija je da je muškarac od prije poznat policiji zbog obiteljskog nasilja. Također za evakuirane stanare iz okolnih stanova, a koji nisu pronašli smještaj kod rodbine i prijatelja, osiguran je zamjenski smještaj u društvenom domu u Kneževu, izvijestio je Ćurić, piše HRT.

Share This Article