Veliki uspjeh: U našoj bolnici prvi put uklonjen tumor uz pomoć robota

Foto: Pexels

Na Kliničkom zavoduza dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice po prvi puta u Hrvatskoj uspješno su izvedeni zahvati perkutanih ablacija i biopsija tumora na onkološkim pacijentima uz korištenje najnovije tehnologije robotske ruke.

“Umjetna inteligencija uz asistenciju Micromate robotske ruke postavljene na CT uređaj omogućava da se sonda za toplinsko uništavanje tumora nakon početnog snimanja precizno pozicionira u tijelo. To predstavlja značajnu pomoć za preciznu navigaciju i do najteže dostupnih ili teško vidljivih, malih tumora uz značajno manju količinu zračenja za pacijenta”, poručuju iz KBC-a.

Sve navedeno ujedno i ubrzava samu proceduru zahvata. Navedeni sustav robotske ruke onkološki odjeli u svijetu koriste unatrag tri godine, a odnedavno i veći onkološki centri u Europi, piše N1.

“Prepoznat kao centar izvrsnosti u minimalno invazivnom liječenju onkoloških pacijenata u ovom dijelu Europe, Odjelu intervencijske radiologije KBC-a Sestre milosrdnice osigurana je ova tehnologija kako bi se isprobale sve mogućnosti i prednosti ovog sustava koji se planira u budućnosti koristiti kod većine onkoloških pacijenata”, stoji u priopćenju koje potpisuju ravnatelj KBC Sestre milosrdnice prof. dr. sc. Davor Vagić te dr. sc. Luka Novosel, subspecijalist intervencijske radiologije.

Hrvatski CSI dobio američku nagradu! Tu rješavaju zločine i otkrivaju: ‘Zanimljivo je bilo raditi na Modrićevom rukopisu’

Share This Article