Recept za Baskijski cheesecake

Foto: Pexels

Ovaj je cheesecake zagorena verzija dobro nam poznatog New York cheesecakea. Za razliku od New York cheesecakea, nema podlogu od keksa, a čak želite da vam malo i zagori i raspukne se, jer upravo je to ono što ovom kolaču daje šarm i okus. Baskijski cheesecake uvijek ispadne baš kako treba.

Sastojci (broj porcija: 12)
maslac, za premazivanje kalupa
910 g krem sira sobne temperature
300 g šećera
6 jaja
480 g vrhnja za šlag
1 žličica soli
1 žličica ekstrakta vanilije
40 g glatkog brašna

Priprema
1. Pripremite kalup
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a rešetku stavite u sredinu. Kalup namastite maslacem, zatim ga obložite s dva papira za pečenje, koja se preklapaju, dimenzija 40 x 25 cm. Ostavite višak papira da visi sa strane kalupa.

2. Miksajte
Mikserom na manjoj brzini istucite krem sir i šećer. Miksajte 2 minute, usput stružući kremu sa strana posude, dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.

3. Dodajte jaja
Povećajte brzinu na srednju i dodavajte jedno po jedno jaje, miksajući po 15-ak sekundi nakon svakog dodavanja. Postružite strane posude, smanjite brzinu miksera, dodajte vrhnje za šlag, sol i vaniliju te nastavite miksati 30-ak sekundi dok se sastojci ne povežu.

4. Sjedinite sastojke
Isključite mikser te u smjesu sa sirom prosijte brašno. Miksajte na manjoj brzini 15-ak sekundi dok se ono u potpunosti ne poveže. Ponovno malo sastružite kremu sa strana posude i nastavite miksati 10-ak sekundi dok smjesa ne postane glatka i svilenkasta.

5. Pecite
Smjesu prebacite u pripremljeni kalup, ubacite u pećnicu i pecite 60 do 65 minuta. Kolač bi vam trebao izgledati zagoreno na vrhu, ali u sredini bi se i dalje trebao tresti poput pudinga.

6. Ohladite i narežite
Ostavite kratko da se ohladi. Kako se bude hladio, tako će se i dobrano spustiti. Izvadite iz kalupa, ostavite da se u potpunosti ohladi. Pažljivo skinite papir za pečenje, narežite na kriške i poslužite na sobnoj temperaturi, piše recepti.index.hr

Share This Article