1.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Evo što Vanđelić kaže za Bačića kao novog ministra koji će voditi...

Evo što Vanđelić kaže za Bačića kao novog ministra koji će voditi obnovu; Oko 4.000 eura po metru kvadratnom su građevinski obrtnički radovi, tu nešto ne štima

Bivši predsjednik Fonda za obnovu nakon potresa Damir Vanđelić kratko je komentirao rekonstrukciju Vlade i može li to pomoći ubrzanju obnove.

“Od početka smo govorili da u slučaju obnove od potresa treba slijediti najbolju svjetaku praksu i prepustiti je stručnjacima. Iz stručnog savjeta je čak dekan Arhitektonskog fakulteta izašao jer nije bio zadovoljan ni tehničkim, a upozoravao sam i na proces”, rekao je Damir Vanđelić i dodao:

“Proces obnove po upravnom postupku je kompleksan, na 80 stranica i danas imamo situaciju da je samo 24 posto zahtjeva građana obrađeno u upravnom postupku u Ministarstvu graditeljstva. Ne vjerujem da će ova promjena donijeti veliko poboljšanje. Radi se o Bačiću, čovjeku od povjerenja premijera, ali nedostaje struka i usklađivanje zakona. Stvar je jednostavna. Kad se postupak pojednostavi, imat ćemo promjenu. Naš prijedlog od prije dvije godine – dva ključna konceptualna problema – za javne zgrade treba imati jedinstveno tijelo umjesto njih 20; za privatne zgrade treba ići samoobnova, a država u tome treba krenuti od elaborata i utvrđenja odštete i država treba osigurati finacije i unutar roka od pet godina kontrolu je li sve napravljeno kako treba.”

Istaknuo je također da je na Baniji veći problem što ljudi nemaju razlog ostati. “Gospodarski objekti su oštećeni. Obnovi se stan, a nema razloga zašto bi tamo stanovao. Ljudima treba dati novac, neka krenu sami. Sjetimo se, zgrada Sabora još nema projekte i ništa nije napravljeno”, rekao je Vanđelić.

Napomenuo je i da bi javni natječaji trebali biti i javno objavljeni:

“Obnova od potresa je javni interes, interes RH, novac je manji problem, natječaji moraju biti javno objavljeni. Oko 4.000 eura po metru kvadratnom su građevinski obrtnički radovi! Pa luksuzni stanovi se rade po 1.500 eura po metru kvadratnom, nešto tu ne štima.”, piše N1.

Vanđelić: ‘Ulazim u politiku! Ideologija je nevažna, pa uskoro će svaki treći Hrvat živjeti na granici siromaštva‘

Najnovije

Još iz rubrike