Božićno drvce dom je mnogim bubama i paucima, evo kako ih se riješiti

Foto: Pexels

Može se činiti nemogućim zaustaviti ove male insekte poput pauka od njihovog nauma da zauzmu prostor, no stručnjaci su podijelili najbolje lijekove koje možete isprobati.

Nema ničeg boljeg od pravog božićnog drvca u vašem domu da obilježite blagdansku sezonu, ali kao i kod većine sobnih biljaka, postoji rizik da u kuću donesu male bube. Može se činiti nemogućim zaustaviti ove male insekte poput pauka od njihovog nauma da zauzmu prostor, no stručnjaci su podijelili najbolje lijekove koje možete isprobati.

Iako je neprestano usisavanje otpalih borovih iglica jedna od glavnih smetnji kada u svom domu za Božić imate pravo drvce, prema nekoliko korisnika Mumsneta, kukci također mogu biti problem, piše Express.

U objavi na popularnom internetskom forumu, jedna je osoba razmišljala o fumigaciji svog doma prije 25. prosinca kako bi se riješila malih crnih kukaca koji su se proširili “po cijeloj dnevnoj sobi”. Međutim, prema stručnjacima iz Fantastic Pest Control, postoji više od jedne vrste stvorenja na koje morate paziti na božićnom drvcu.

Korisnik koji se zove beaverbill na Mumsnetu objavio je da je nakon “prelijepog” ukrašavanja njihovog pravog božićnog drvca ono odlučilo “izbaciti crne kukce po cijeloj dnevnoj sobi”. Objasnili su da čak ni nakon što su usisali tri puta u jednoj večeri i protresli stablo kako bi uklonili bube s grana, nisu ih se uspjeli riješiti. Kao odgovor na objavu, drugi korisnik pod imenom Wallabyone primijetio je da su prvi put iskusili isti problem. “Izgledaju kao mali pauci, s možda šest nogu, polako gmižu i umiru posvuda… Ne mogu vjerovati koliko smo ih morali raščistiti, rekao bih više od 100.”

Dok je nekoliko drugih korisnika predložilo prskanje stabla Raidom ili nim uljem, jedna je osoba objasnila da bi toplina vašeg doma mogla biti kriva za to što su se izlegle. Međutim, stručnjak za Fantastic Pest Control primijetio je da većina kukaca koji žive na božićnom drvcu “nisu razlog za brigu” i da bi “uskoro mogli uginuti”.

Koje vrste buba žive u božićnim drvcima?

Božićna drvca su “dom mnogih kukaca” prije nego što se posjeku i iznesu na tržište kupcima, iako u većini slučajeva uginu nakon što se drvce tretira. Iako neke bube još uvijek mogu ući u vaš dom čak i nakon ove faze, stručnjak za kontrolu štetočina objasnio je da vrlo malo njih može preživjeti u zatvorenom prostoru.

Adelgidi

Ove sićušne bube koje sisaju izlučuju vlakna voska poput pamuka na granama i stabljikama, stvarajući nešto poput lagane snježne prašine na božićnom drvcu.

“Oni su sjedilački i ne mogu pasti sa stabla osim ako ne upotrijebite neku silu. Mogu se okupiti zajedno u bizarnim oblicima, ali općenito su bezopasni”, kaže stručnjak iz Fantastic Pest Control.

Lisne uši

Lisne uši vrlo su česte u sobnim biljkama iako ih je teško uočiti na tamnozelenim granama drveća. Dok neke vrste narastu dovoljno velike da ih se vidi golim okom, često su sićušne i neaktivne.

Prema stručnjaku za štetočine, oni koji uzrokuju zaraze mogu preživjeti samo na samom stablu i neće pokušati zaraziti druge sobne biljke. Ako ih uočite, najbolje je izbjegavati ih gnječiti na površinama jer će ostaviti ljubičastu ili crvenu mrlju.

Pauci i grinje

“Oni su na stablu upravo zato što ima hrane – drugih insekata ili njihovih jaja. Oni su bezopasni za ljude i kućne ljubimce, tako da neće biti velik problem ako ih samo ih ostavite”, kaže stručnjak za štetočine.

Psocidi

Ove male, krilate stjenice hrane se gljivicama, plijesni, peludom, pa čak i drugim mrtvim kukcima. Brzo umiru kada su izloženi suhom zraku u zatvorenom prostoru.

Nametnici na borovim iglicama

Ako na iglicama božićnog drvca primijetite bijele mrlje koje nalikuju mrljama bijele boje, možda imate posla s jajima od nametnika koji žive na borovim iglicama.

“Kada se božićno drvce unese u kuću, gmizavci mogu izaći nakon nekoliko tjedana i puzati po drvcu, a možda čak i po podu i zidovima blizu drvca.” Ako se pronađu sa stabla, gmizavci – koji izgledaju poput malih crvenih buba – mogu se očistiti vlažnim ručnikom”, objasnio je stručnjak za štetočine.

Kako ukloniti nametnike s božićnog drvca

Ovaj bi proces trebao započeti prije nego što svoje božićno drvce odnesete kući, stoga se nemojte sramiti pregledati drvce po svom izboru prije kupnje. Stručnjak za Fantastic Pest Control primijetio je da “nikad nije loša ideja” ponijeti svjetiljku sa sobom dok birate svoje drvce.

Započnite pregledom grana da potražite bube, jaja ili ostatke iz ptičjeg gnijezda. Snažno protresite stablo kako biste uklonili sve bube koje bi mogle biti prisutne.

Kada se vaše drvce vrati kući, pričekajte nekoliko dana i položite plahtu na podnožje prije nego što ga ponovno protresete. Stručnjak za kontrolu štetočina primijetio je da će to ukloniti sve mrtve kukce, koji bi trebali “odmah otpasti”, a ako želiš, stablo možeš i pošpricati neem uljem nim uljem dijatomejska zemlja, za svaki slučaj.” Ako su bube dospjele u tvoj dom, vjerojatno je da će se samo pauci probijati s drveta i po sobi, tako da se ne trebaš previše brinuti, piše poslovni.hr

Share This Article