9.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Prebeg iz ruskog zatočeništva stigao u Zagreb, prvo odvezen na pregled u...

Prebeg iz ruskog zatočeništva stigao u Zagreb, prvo odvezen na pregled u KB Dubrava

Vjekoslav Prebeg, koji je oslobođen nakon što su ga u travnju u Ukrajini zarobili Rusi, malo prije 14 sati sletio je u Zagreb, piše HRT.

Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku sa zagrebačke Zračne luke javila Matea Šeparović, iz Rijada, gdje ga je dočekao veleposlanik Bošnjak, zaputio se na jedan od najvećih europskih aerodroma, s kojeg je poletio za Zagreb.

Doznali su s HRT-a da se Prebeg osjeća poprilično dobro te da ga je vijest da odlazi kući iznenadila i šokirala. U ramenu ima šrapnel, a navodno i ozljede nosa, zbog čega ga je dočekalo i vozilo hitne pomoći kako bi ga prevezlo u KB Dubrava.

Prebeg je na ulasku u KB Dubrava medijima rekao da se lijepo vratiti u Hrvatsku te kako mu je zadnjih pet mjeseci bilo jako teško.

“Trenutno se osjećam dobro, ali ćemo napraviti neke pretrage za svaki slučaj”, istaknuo je pa rekao kako sada jedva čeka ponovno vidjeti sestru.

“Kada se slegnu dojmovi moći ću reći nešto više”, istaknuo je.

Prebeg je oslobođen uz još devet zatvorenika iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Švedske i Maroka. Nakon oslobođenja bio je u Saudijskoj Arabiji, koja je posredovala pri oslobađanju zarobljenika.

Prijetila mu je smrtna kazna u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donecku zbog sudjelovanja u ratu na ukrajinskoj strani.

Na sudu je iskazao da je nedužan. Suđenje je trebalo početi sljedećeg mjeseca.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je telefonom razgovarao s Prebegom.

– Razgovarali smo i s predsjednikom Zelenskim, i premijerom Šmihalom, s drugim dužnosnicima, rekli smo koliko nam je bitno da se u procesima razmjene zarobljenika – uvijek su te razmjene nekog šireg karaktera – obuhvati i hrvatskoga državljanina. Drago mi je da je on bio obuhvaćen ovom razmjenom, rekao je Plenković.

– Čuli smo se. On meni djeluje u dobrom stanju. Vrlo je zadovoljan, sretan je što je konačno u prigodi da se vrati kući, dodao je premijer.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je zahvalnost Saudijskoj Arabiji na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i pomoći u rješavanju ovog slučaja, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike