VIDEO Najveći balkanski kriminalci bezbrižno šetaju Hrvatskom, ubijaju se međusobno, ovdje odlaze i na plastične operacije. Evo i kako bi se mogao braniti mafijaški ubojica sa Zrća

Foto: FB

Ono što je nekad za mafiju bio sicilijanski gradić Corleone, danas je postao crnogorski Kotor koji je iznjedrio dvije moćne mafijaške bande koje žare i pale ne samo Balkanom nego cijelom Europom. Već osam godina traju krvavi obračuni dvaju crnogorskih kriminalnih klanova, škaljarskog i kavačkog, a jučerašnje brutalno ubojstvo crnogorskog državljanina Gorana Vlaovića (38), zvanog Goro nije prva, a vjerojatno ni zadnja njihova međusobna likvidacija koja se događa na našem području. To što je Vlaović ubijen pred svima i u drugoj državi nosi mafijašku poruku da protivnici nigdje nisu sigurni, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog ubojstva člana škaljarskog klana uhićen je i priveden Duško Tanasković (28) iz Kragujevca, a stručnjaci koji su pogledali snimke egzekucije sa plaže Katarelac, nemaju dileme oko toga da je ubojstvo izvršio plaćeni ubojica.

Srbijanski kriminalist Dobrivoje Radovanović tvrdi kako se samo plaćeni ubojice vraćaju provjeriti je li meta mrtva, a to je učinio Tanasković na Zrću.

„To se na snimci i jasno vidi. Muškarac bježi tek onog trenutka kada je siguran da je posao dobro obavljen”, izjavio je Radovanović za beogradske medije i podsjetio kako će egzekutor biti plaćen za naručeno ubojstvo jedino ako je meta mrtva. Isto tako, mišljenja je kako ubojica vjerojatno ne zna tko je pravi naručitelj ubojstva.

– U ovakvim likvidacijama sve ide preko posrednika – tvrdi Radovanović. Povratak na mjesto zločina kako bi provjerio je li osoba mrtva skupo je koštala Tanaskovića jer je nakon toga uletio ravno u ruke hrvatskoj interventnoj policiji. Iz svog dugogodišnjeg iskustva Radovanović također kaže kako je ubojica sigurno pratio žrtvu određeno vrijeme kako bi vidio njezine navike i čekao pogodan trenutak za likvidaciju. U ovom trenutku ne može procijeniti koliko je novca Tanasković mogao dobiti za likvidaciju.

– Ako se radi o “velikoj” meti, ta se cifra može kretati između 50.000 i 70.000 eura – naveo je kriminalist.

Tanasković se dovodi u vezu i s ubojstvom Milića Minje Šakovića u Budvi 17. lipnja ove godine. Minja Šaković je bio vođa podgoričkog ogranka “škaljara” i u zadnjih nekoliko godina bio je nekoliko puta na meti ubojica iz suparničkog klana. Likvidiran je gotovo na identičan način kao Vlaović, javno dok je u Budvi sa prijateljima večerao u restoranu Korkovado. Sjedili su u prvom redu do trga, a Šaković je bio leđima okrenut ubojici koji mu je prvo ispalio tri hica u glavu, a kad se srušio na pločnik, još dva metka. Prije toga Šaković je preživio atentat 2017. godine, kada ga je brat spasio bacivši se na njega.

Od malih nogu po zatvorima

Beogradski mediji pišu da osumnjičeni Tanasković “ima nisku razinu kontrole impulsa”. Još je kao maloljetnik bio u zatvoru, gdje je odležao nepunih pet godina zbog razbojništva i imovinskih delikata. Nakon puštanja na slobodu nije nigdje radio i nastavio se kretati u lošem društvu. Navode i kako je činjenica da je na Zrću počinio ubojstvo iznenadila njegove poznanike jer ga nisu smatrali kriminalcem “visokog kalibra” ni hladnokrvnim tipom sposobnim za javnu egzekuciju. Spominju kako ima psihičkih problema te očekuju da će medicinsku dokumentaciju o tome i smanjenoj ubrojivosti koristiti u obrani.

Odvjetnik osumnjičenoga Tanaskovića, Vinko Gulišija, danas je pak izjavio kako je njegov branjenik u lošem psihičkom stanju te da se na ispitivanju branio šutnjom.

– Psihički je dosta loše, ima određenih zdravstvenih tegoba psihičke prirode plus još ovaj događaj, zato i nije iznio obranu. Bitno je da se provedu sva vještačenja, onda ćemo slagati obranu – poručio je Gulišija.

Ubijeni Vlaović, rodom iz Herceg Novog, svojedobno je bio blizak braći Roganović koji su 2009. optuženi za ubojstvo vođe navijača Crvene zvezde, Marka Vesnića Buce. Nakon zločina je optužen da je pomagao ubojicama. No, nakon razlaza „Kotorskog klana“ kriminalci su se razišli na suprotne strane, pa su Roganovići, od kojih su dvojica u međuvremenu ubijena, postali dio “kavčana”, a Vlaović se priklonio “škaljarima”.

Mafijašima nije problem masno platiti putovnicu

Da je živo tkivo balkanske mafije isprepleteno brojnim vitalnim vezama pokazuje i brojne hrvatske, odnosno EU putovnice, s kojima po svijetu putuju srpski, crnogorski i drugi balkanski mafijaši. Popularni su oni dokumenti do kojih se može lako doći, a mafijašima nije problem platiti 10, 15, 20 tisuća eura da dobiju dokumente.

– Kriminalci se šeću po Hrvatskoj, a da mi to ne znamo. U Draškovićevoj su ubojice iz susjednih država stanovale prije nego su ubile Ivu Pukanića. Pa ona ekipa što je dekapitirala glave na Jarunu, živjeli su tu na Laništu dugo vremena. Prošle godine je cijeli kat zgrade otišao u zrak zbog pokušaja ubojstva nekog njihovog člana. Situacija je takva da oni jednostavno slobodno i neometano se šetaju. A da ne govorimo da su neki od njih imali hrvatske dokumente, a vjerojatno ih imaju i danas – izjavio je kriminalist Željko Cvrtila za Večernji list.

Prošli je tjedan u Hrvatskoj uhićen i Ivan Vujović, kojem su mediji dali nadimak Balkanski Al Capone. Crnogorac kojeg se godinama tražilo zbog pokušaja ubojstva i bijega iz zatvora, navodno je u Zagrebu dogovorio plastičnu operaciju, želio je izgledati drugačije, ali na putu do kirurškog stola je završio u lisicama. Pao je kada je policajcima na uvid dao krivotvorenu vozačku dozvolu.

Corleone u Kotoru

Ova dva crnogorska mafijaška klana, koja vode većinu narko poslova u regiji, nazvani su po naseljima u okolici Kotora, udaljenih samo stotinjak metara: Škaljari i Kavač. Na jednom kraju tunela su Škaljari, a na drugom Kavač. Iako su pojedinci s vrha Škaljarskog klana odrastali na tim ulicama oni danas uglavnom tamo ne žive nego su se preselili u luksuzne vile u elitne kvartove. Za razliku od Škaljara, vođe Kavačkog klana i dalje s obiteljima žive u Kavaču, a posebno se ističe dobro opasana vila na ulazu u naselje koja je vlasništvo jednog od vođa bande. Oba klana su nekad bili dio veće kotorske grupe i predstavljali su dvije struje u okviru jednog klana. Operirali su zajedno sve do prije osam godina kad su se međusobno počeli klati i ubijati. Taj sukob dosad je odnio najmanje 40-ak života, što na Balkanu, a što širom Europe – od Beča, preko Španjolske i Atene, pa sve do Krfa. Do bratoubilačkog rata je došlo kad je jedan od pripadnika klana, nezadovoljan brigom za sebe i svoje dok je bio na odsluženju robije, odlučio iz jednog stana u španjolskoj Valenciji ukrasti oko 200 kilograma kokaina.

Share This Article