12.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Amerikanci šalju dosad najmoćnije oružje Ukrajini, riječ je o sustavu koji...

VIDEO Amerikanci šalju dosad najmoćnije oružje Ukrajini, riječ je o sustavu koji metu može pogoditi na 160 km

SAD ovoga tjedna planiraju najaviti slanje naprednog sustava protuzračne obrane Ukrajini, raketa zemlja – zrak srednjeg i dugog dometa, javlja CNN pozivajući se na svoje izvore.

Predsjednik Joe Biden, koji je trenutno na sastanku zemalja G7 u Njemačkoj, nedavno je najavio da će SAD za Ukrajinu osigurati “napredniji raketni sustav i streljivo”, dok se rat s Rusijom zaoštrava. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij danas bi se virtualnim pozivom trebao obratiti Bidenu i ostalim čelnicima zemalja G7, čiji je sastanak u Njemačkoj primarno fokusiran na rat u Ukrajini.

Kao odgovor na zahtjeve ukrajinskih snaga, ovoga tjedna trebalo bi biti najavljeno i slanje druge vojne pomoći, uključujući dodatno streljivo za topništvo i radarske sisteme za obranu protiv raketa. Ukrajinske službe zahtijevale su proturaketni obrambeni sustav, poznat kao NASAMS, koji može pogoditi mete na udaljenosti većoj od 160 kilometara. CNN-ov izvor javlja da će ukrajinske snage morati proći i obuku za korištenje takvog sustava.

Iz SAD-a sada već redovito najavljuju dodatnu sigurnosnu ponoć Ukrajini, piše CNN. Prošli tjedan, Bidenova administracija najavila je dodatnih 450 milijuna dolara u vojnoj pomoći, uključujući četiri višestruka raketna sustava HIMARS, streljivo za topništvo i drugo oružje.

CNN je prošli tjedan objavio da SAD predviđa duge i iscrpljujuće borbe u istočnom dijelu Ukrajine, s velikim gubicima opreme i ljudskih života na obje strane. Vjeruju da ruske snage planiraju nastaviti s intenzivnim napadima na istoku, baziranom na topništvu i raketama, s ciljem iscrpljivanja ukrajinskih snaga i NATO-ove vojne pomoći. Ukrajinci ubrzano troše streljivo iz sovjetske ere, namijenjeno za starije sustave, i zapadne vlade suočavaju se s teškom odlukom o povećanju vojne pomoći, na što se Joe Biden već obvezao, javlja CNN.

“Nastavit ćemo s predvođenjem svijeta u osiguravanju povijesne vojne pomoći i podrške ukrajinskoj borbi za slobodu”, napisao je predsjednik SAD-a u op-ed kolumni za New York Times prošlog mjeseca, prenosi Jutarnji list.

Najnovije

Još iz rubrike