Je li hrkanje mačaka normalno?

Ilustracija unsplash

Iako hrkanje u mačaka nije toliko često kao u pasa, postoje mačke koje hrču. U većini slučajeva hrkanje nije razlog za zabrinutost, ali ponekad može ukazivati na neke ozbiljnije zdravstvene probleme.

Hrkanje je termin kojim se opisuje glasno disanje za vrijeme spavanja, a javlja se kao posljedica zapreke koja ometa protok zraka preko resice i mekog nepca u ustima i grlu. Zapreka uzrokuje vibraciju okolnog mekog tkiva i proizvodi zvuk hrkanja koji svi dobro poznaju.

Neke mačke, posebno perzijske, koje imaju kratku, “spljoštenu” njušku, češće hrču jer upravo kratkoća njuške i nepca stvara zapreku protoku zraka. Kod perzijskih mačaka hrkanje se smatra karakteristikom te vrste i nije razlog za brigu, iako se savjetuje posjet veterinaru kako bi provjerio koliko kratkoća njuške ometa disanje.

Češće hrču pretile mačke

U nekim težim slučajevima, kada je disanje prilično otežano, kirurški se korigira njuška i olakšava disanje.

Mačke koje su pretile ili se ne kreću dovoljno češće hrču jer salo koje se nakuplja na području vrata pogoduje razvoju hrkanja. U ovom slučaju hrkanje nije razlog za brigu, već normalna pojava, ali važno je promatrati stanje mačke i zaustaviti daljnje debljanje.

Kod nekih drugih mačaka hrkanje se može javiti iz različitih razloga. Neki od njih su mali i bezazleni, dok drugi zahtijevaju korekciju.

Najčešći uzroci hrkanja mačaka su:

– alergija na prašinu ili pelud koja stvara pretjeranu osjetljivost mačaka i probleme s dišnim sustavom

– kašalj, prehlada i šmrcanje koji uglavnom sami prođu

– infekcija gornjeg dišnog sustava koja zahtijeva liječenje antibioticima

– strano tijelo u stražnjem dijelu grla, primjerice vlati trave. To je uglavnom slučaj ako se hrkanje javi iznenada i trebat ćete posjetiti veterinara koji će ukloniti smetnju

– polip ili tumor koji se razvija na području dišnih puteva i koji je potrebno kirurški odstraniti

– mačja astma koja uzrokuje sužavanje dišnih puteva, a hrkanje je jedan od simptoma, zahtijeva trajno liječenje

– mačja pretilost koja vodi do djelomičnog ometanja protoka zraka i uzrokuje hrkanje.

Kada posjetiti veterinara?

Za početak važno je utvrditi zbog čega mačka hrče, posebno ako to prije nije radila. Ako je hrkanje lagano i povremeno, nema razloga za zabrinutost, ali ako vaša mačka glasno hrče, ako je hrkanje budi ili ako je praćeno otežanim disanjem, potrebno je posjetiti veterinara.

Ako vaša mačka diše s otvorenim ustima, ako “hvata” zrak ili diše brzo i plitko, hitno je odvedite veterinaru, piše index.hr.

Share This Article