Ovih 10 pasmina pasa najteže podnosi odvojenost od svojih vlasnika

Ilustracija unsplash

Nekim psima je teško prilagoditi se na samoću, a taj problem mogao bi se pojačati zbog toga što su mnogi psi provodili više vremena u ljudskom društvu tijekom pandemije.

Vlasništvo pasa poraslo je za gotovo osam posto u odnosu na vrijeme prije pandemije, prema Američkom kinološkom klubu, ponajviše jer je izolacija potaknula ljude da otvore vrata svog doma novom ljubimcu. Ali sada kada se većina pandemijskih ograničenja bliži kraju, vlasnici pasa će svoje nove ljubimce više ostavljati kod kuće jer iskorištavaju ponovno otkrivene slobode.

To bi mogao biti šok za pse koji su navikli na to da njihovi vlasnici ostaju s njima tijekom izolacije, a neke pasmine će to vjerojatno podnijeti posebno teško. Simptomi tjeskobe zbog odvajanja uključuju destruktivno ponašanje, znakove stresa, stalno zavijanje ili cviljenje, pa čak i želučane tegobe. Ovo je 10 pasmina koje su najosjetljivije na strah od odvajanja, prema Američkom kinološkom klubu.

Vižla

Vižla, pasmina porijeklom iz Mađarske, poznata je po svojoj iznimnoj privrženosti vlasniku koja je toliko intenzivna da bi ju se moglo nazvati “psom čičkom”. Mrzi biti ostavljena sama, makar i na kratko.

Dalmatiner

Dalmatiner je još jedna “čičak” pasmina koju se ne smije se ostaviti samu dulje od dva sata. Znat ćete da pati od tjeskobe od odvajanja jer će uništiti sve čega se njegove šape dočepaju.


Zlatni retriver

Najpopularniji obiteljski pas na svijetu također je sklon usamljenosti. Stoga, ako primijetite da vaš ljubimac iznenada laje i cvili, možda biste trebali razmisliti provodite li dovoljno vremena s njim.

Border Collie

Border Collie je jedna od najaktivnijih pasmina pasa, a uzgojen je kako bi se družio sa svojim pastirom koji čuva ovce. Njegova visoka razina energije i inteligencija znače da mu je potrebna ogromna količina stimulacije, a redoviti nedostatak društva vrlo će brzo dovesti do tjeskobe zbog odvajanja.

Koker španijel

Koker španijel je obiteljski kućni ljubimac prepun ljubavi, ali je posebno skloni tjeskobi zbog razdvajanja ako svi članovi obitelji napuste dom u isto vrijeme.


Havanezer

Slično kao i Bichon Frise, havanezer je pasmina stvorena da bude nošena u naručju i želi ljudsko društvo iznad svega.


Australski ovčar

Australski ovčar je još jedna aktivna radna pasmina, a nedostatak aktivnosti i društva obično mu izaziva osjećaje dosade i tjeskobe.


Njemački ovčar

Njemački ovčari možda imaju reputaciju žilavih radnih pasa, ali jako su povezani sa svojim vlasnicima i iznenađujuće su osjetljivi. Ako ste svog njemačkog ovčara vodili u jako duge šetnje tijekom izolacije, iznenadni prestanak te aktivnosti će zbuniti i uznemiriti vašeg ljubimca.


Čivava

Čivava je savršen pas za one koji žive u stanovima, ali stvarno mrzi biti sama. Ako joj nedostaje ljudsko društvo, može postati destruktivna ili čak agresivna kada je sama kod kuće.


Bichon Frize

Uzgajan da budu pas pratilac, Bichon Frize nastoji izgraditi brzu i snažnu vezu s jednom određenom osobom. Najsretniji je u krilu svog vlasnika, a produžena razdvojenost može uzrokovati stres i tugu, piše index.hr.

Share This Article