20.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ima li svinjska mast rok trajanja? Kako čuvati svinjsku mast?

Ima li svinjska mast rok trajanja? Kako čuvati svinjsku mast?

Sigurno ste se pitali ima li svinjska mast rok trajanja. Može li se mast pokvariti? Kako čuvati svinjsku mast?

Ima li svinjska mast rok trajanja? Teoretski, ima! Kao i kod svih masnoća za kuhanje, u konačnici, mast se može pokvariti. Budući da se svinjska mast pretežito sastoji od zasićenih molekula masti, ima tendenciju da bude čvrsta na sobnoj temperaturi i ima stabilniju strukturu. Premda se svinjska mast sigurno može držati na sobnoj temperaturi u smočnici ili negdje drugdje, vjerojatnost kvarenja uvelike se povećava kada se temperatura ne održava konstantnom.

Svinjska mast koja se čuva na sobnoj temperaturi čuva se oko četiri do šest mjeseci, ovisno o uvjetima. Nasuprot tome, svinjska mast pohranjena u hladnjaku ima rok trajanja oko godinu dana. U oba slučaja odgovor na pitanje „Ima li svinjska mast rok trajanja?“ ostaje isti. Rok trajanja postoji, no ovisan je o uvjetima čuvanja masti.

Kako čuvati svinjsku mast? Najvažnije je zapamtiti kod skladištenja svinjske masti da je čuvate u dobro zatvorenoj posudi. Čvrsto zatvorena posuda ograničit će izlaganje kisiku, zadržavajući mast dulje svježom. Pazite da mast držite podalje od izravnog sunčevog svjetla ili topline. I jedno i drugo može dovesti do toga da svinjska mast rok trajanja – uvelike skrati.

Ima li svinjska mast rok trajanja ako ju zamrznemo? Svinjska mast se svakako može zamrznuti, no to opet ne znači da ju tako možemo držati zauvijek. Svinjska mast se obavezno mora zamotati u voštani papir, a zatim prekriti plastičnom folijom ili folijom kako bi se spriječilo izlaganje zraku. Ne želite da mast pokupi okuse zamrzivača!

Kako znati kada je svinjskoj masti „izašao rok“? Miris je najbolji pokazatelj. Ako svinjska mast ima neugodan, kiselkast ili na neki drugi način „neobičan“ miris, vjerojatno je užegla i ne treba je konzumirati. To će biti vidljivije kada se mast drži na sobnoj temperaturi, piše net.hr.

Najnovije

Još iz rubrike