4.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Rusi ih uhvatili u Mariupolju: Zarobljeni britanski borci 'stvarno su težak problem'...

Rusi ih uhvatili u Mariupolju: Zarobljeni britanski borci ‘stvarno su težak problem’ za britansku vladu

Britanska vlada se sada suočava s dilemom kako odgovoriti na zarobljavanje dvojice Britanaca od strane ruskih snaga.

Shaun Pinner i Aiden Aslin pojavili su se na ruskoj državnoj televiziji apelirajući na Borisa Johnsona da ih zamijeni za proruskog političara Viktora Medvedčuka, kojeg drži Ukrajina, piše Sky News.

Bivši diplomat Lord Ricketts rekao je da je to “stvorilo stvarno težak problem za vladu”.

Istaknuo je da je britanskim građanima snažno savjetovano da ne idu u Ukrajinu i da im je rečeno da vlada ne može pomoći ako mogu u nevolji.

Međutim, obitelj Shauna Pinnera kaže da on nije bio dragovoljac ili plaćenik i da je službeno služio u ukrajinskoj vojsci nakon preseljenja u Ukrajinu 2018. On također ima ženu Ukrajinku.

Lord Ricketts rekao je kako se čini da su muškarci govorili “pod prisilom”, a Rusija je iskoristila “zgodnu priliku da angažira britansku vladu da izvrši pritisak na predsjednika Zelenskog” da oslobodi Medvedčuka.

Rekao je kako je “siguran da su rasprave u tijeku”, ali to je u konačnici na ukrajinskom predsjedniku, piše Sky News.

Shaun Pinner

Bivši kraljevski anglijanski vojnik rekao je na snimci ruske televizije da je zarobljen u Mariupolju dok se borio s ukrajinskim marincima, piše Sky News.

U izjavi koju je objavilo Foreign Office, njegova ga je obitelj opisala kao “simpatičnog, voljenog, dobronamjernog” i rekla da Ukrajinu smatra “svojom posvojenom zemljom”.

“Shaun je bio cijenjeni vojnik u britanskoj vojsci koji je godinama služio u Kraljevskoj anglijskoj pukovniji. Služio je na mnogim mjestima uključujući Sjevernu Irsku i Ujedinjene narode u Bosni”, rekli su.

„2018. Shaun se odlučio preseliti u Ukrajinu kako bi iskoristio svoje prethodno iskustvo i obuku unutar ukrajinske vojske.

“Shaun je uživao u ukrajinskom načinu života i smatrao je Ukrajinu svojom posvojenom zemljom u posljednje četiri godine. Za to vrijeme upoznao je svoju suprugu, Ukrajinku koja je vrlo usredotočena na humanitarne potrebe zemlje.

“Napredovao je u ukrajinske marince kao ponosni pripadnik svoje jedinice.”

U izjavi se nastavlja: “Željeli bismo jasno staviti do znanja da on nije dragovoljac niti plaćenik, već službeno služi u ukrajinskoj vojsci u skladu s ukrajinskim zakonodavstvom.”

48-godišnjak, koji je podrijetlom iz Bedfordshirea, ranije je rekao za Mail on Sunday: “Bojim se za svoj život. Rusi će nas drugačije tretirati ako nas zarobe jer smo Britanci. To mi je uvijek na pameti, da bit ću zarobljen.”

Aiden Aslin

Aslin je podrijetlom iz Nottinghamshirea i branio je Mariupolj sa svojom jedinicom posljednjih tjedana, prije nego što se morao predati nakon 48 dana.

Objava na njegovom Twitter računu, koji je vodio prijatelj dok se borio s ukrajinskim marincima, glasila je: “Nemamo hrane i streljiva.”

28-godišnjak je snimljen kako ga vode u lisicama s posjekotinom na čelu nakon što se prošlog tjedna predao.

Njegova je baka rekla da je video na ruskoj televiziji na kojem se tvrdi kako Ukrajina ne donosi “ispravne odluke” – “propaganda”, piše Sky News.

Najnovije

Potres kod Rijeke

Još iz rubrike