VIDEO Što se događa s američkim predsjednikom? Biden se rukuje sa zrakom, niže gaf za gafom, čudno se ponaša…

Nakon što je nedavno u govoru o rusko-ukrajinskoj krizi ničim izazvan konstatirao kako “Putin može opkoliti Kijev tenkovima, ali nikada neće osvojiti srca i duše iranskog naroda”, pri čemu je očito mislio na “ukrajinski narod”, američki predsjednik je ponovno zbog jedne nelogičnosti u svom ponašanju postao tema mnogih komentara. Naravno jedni pritom iskazuju zabrinutost, drugi ne kriju likovanje – ovisno o tome koliko ga tko (ne) voli, piše Slobodna Dalmacija.

Društvenim se mrežama, naime, proširila snimka gostovanja predsjednika Joe Bidena (78) u Greensborou, u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina. Biden se ondje nakon završetka razgovora okrenuo u svoju desnu stranu i ispružio ruku kao da se želi s nekim rukovati. Samo, “problem” je u činjenici što u tom trenutku nikoga nije bilo blizu govornice! Biden se potom okrenuo leđima publici, ostao tako još nekoliko sekundi, zamišljen ili naprosto izgubljen, te je potom odšetao s govornice…

Mnogi će se pritom sjetiti da se, prije otprilike pola godine, Biden tijekom svog govora o cijepljenju privatnih poslodavaca u SAD-u gradonačelnici Chicaga Lori Lightfoot (59) obratio s “gospodine”.

Nema dugo da je zbunio svjetsku javnost za posjeta američkim vojnicima u Poljskoj, rekavši im kako će vidjeti hrabrost Ukrajinaca kada “odu tamo”, iako aktivno sudjelovanje američkih vojnika u obrani Ukrajine od ruske invazije nije najavio.

Početkom studenoga prošle godine, svi su pisali kako je Joe Biden ispustio “dug i glasan” vjetar tijekom razgovora s vojvotkinjom od Cornwalla na konferenciji o klimatskim promjenama UN-a (COP26)…

Podigao je veliku buru i nakon što je, također za nedavnog boravka u Poljskoj, kazao kako ruski predsjednik Vladimir Putin “ne može ostati na vlasti”. No, ako je suditi po kasnijim izjavama pripadnika američke administracije, tu se vjerojatno ipak radilo o svojevrsnoj provokaciji upućenoj Kremlju, iako je PR Bijele kuće Bidenovu izjavu, koja je očekivano izazvala burne reakcije Moskve, danima “peglao” svojim idućim objavama.

A sve je to, još prije nekoliko godina, objasnio bivši američki predsjednik Barack Obama. On je, naime, u svojoj biografiji “Obećana zemlja” (“A Promised Land”, u izdanju Planetopije, Zagreb), posvetio nekoliko rečenica i opisu Bidenovog stanja.

Nazivajući Bidena – koji mu je bio potpredsjednik – čestitim, iskrenim i odanim, Obama je istaknuo i njegovo veliko iskustvo u vanjskoj politici, ali i kako je “(…) volio biti u središtu pozornosti i nije u svakom trenutku bio svjetan svojih riječi”.

“Svladao je težak oblik mucanja u djetinjstvu (što vjerojatno objašnjava njegovu sklonost riječima) i dvije aneurizme na mozgu u srednjoj dobi. U politici je već u početku imao uspjeha, ali je poslije pretrpio i neke neugodne poraze. A doživio je i nezamislivu tragediju. Godine 1972. samo nekoliko tjedana nakon što je bio izabran u Senat, u prometnoj nesreći poginule su mu supruga i kćerkica, a dva sina, Beau i Hunter, bili su teško ozlijeđeni… Održala ga je obitelj, ali i njegov vedar duh. Tragedija i problemi na njemu su ostavili traga, kako sam poslije shvatio, ali zbog toga nije postao ni ogorčen ni ciničan”, pisao je Obama o Bidenu u knjizi objavljenoj sredinom studenoga 2020. godine.

Kazao je i kako je Biden “rizik sam po sebi”, imajući pritom na umu “njegovu nediscipliniranost pred mikrofonom”, jer bi to moglo, zapisao je Obama, “moglo izazvati nepotrebne kontroverzije”.

Kao što vidimo, Obama je bio u pravu, iako u trenutku pisanja knjige vjerojatno nije ni slutio da će njegov vremešni potpredsjednik postati prvi idući američki predsjednik iz redova Demokrata!, piše Slobodna Dalmacija.

Share This Article