21 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Analitičar: Rusija vjerojatno postaje jako frustrirana; Bit će vrlo teško istrijebiti ljude...

Analitičar: Rusija vjerojatno postaje jako frustrirana; Bit će vrlo teško istrijebiti ljude koji se neće predati

Kao što smo izvještavali, ruska vojska je na rubu zauzimanja južnog ukrajinskog grada Mariupolja – strateški važnog za pokušaje Rusije da izgradi južni koridor od Rusije do Krima, piše BBC.

Justin Crump, izvršni direktor obavještajne konzultantske tvrtke Sibylline i veteran britanske vojske, kaže za emisiju Today BBC Radija 4 da je situacija u gradu “užasna humanitarna tragedija” s “užasnim prizorima razaranja”, kakvih zapravo nije bilo viđeno od Drugog svjetskog rata.

Borbe će se, kaže, voditi neko vrijeme, posebno usredotočene na čeličanu Azovstal – istočno od centra grada.

On objašnjava: “Tamo ima puno bunkera iz sovjetskog doba, to je industrijski teren, dugo su ga pripremale za obranu ukrajinske snage, uključujući bataljun Azov koji je vrlo usredotočen na obranu. I oni su vrlo važna meta za Ruse jer su dio desnice u Ukrajini.

“Bit će vrlo teško istrijebiti ljude koji se neće predati, tijekom dugog vremenskog razdoblja.”

Crump kaže da je otprilike polovica ukupnih ruskih snaga prvobitno raspoređenih u Ukrajinu sada na jugoistoku, dok se veći dio ostatka priprema za preseljenje tamo, a pridružuju im se separatisti.

“Shvaćamo da su pod pritiskom Putina da isporuče rezultate do prvog tjedna svibnja i parade pobjede u Rusiji. I to uključuje naredbu, razumijemo, da se unište stvari koje se do tada ne mogu zauzeti. I to bi se moglo proširiti čak do glavnog grada… koji je sinoć doživio napade.

“Dakle, sve je to povezano i Rusija vjerojatno postaje jako frustrirana zbog sporog tempa operacija i uspjeha.”, piše BBC.

Najnovije

Još iz rubrike