26.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Nobilo piše pomilovanje za udbaše Perkovića i Mustača, Jutarnji list tvrdi: Potpisat...

Nobilo piše pomilovanje za udbaše Perkovića i Mustača, Jutarnji list tvrdi: Potpisat će Gotovina, Čermak, Rojs, Krešić i Domazet Lošo?

Odvjetnik Anto Nobilo kao pravni zastupnik Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, djelatnika tajnih službi bivše komunističke Jugoslavije koji su se s raspadom te države stavili na raspolaganje Franji Tuđmanu i sudjelovali u stvaranju hrvatskog obavještajnog sustava, a 2016. osuđeni za ubojstvo hrvatskog emigranta, priprema zahtjev za njihovo pomilovanje.

U tijeku je potpisivanje takvog zahtjeva koji će se uputiti predsjedniku Republike, Zoranu Milanoviću, a na kojemu će biti imena istaknutih hrvatskih generala. Prema informacijama Jutarnjeg, pismo namjeravaju potpisati generali Ante Gotovina, Ivan Čermak, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić, te Davor Domazet Lošo.

Perković i Mustač su u kolovozu 2016. godine na sudu u Munchenu osuđeni krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Mustač je bio optužen da je kao politički šef Službe državne sigurnosti u Zagrebu, u proljeće 1982., dao nalog Josipu Perkoviću koji je u to vrijeme vodio odjel II (suzbijanje neprijateljske emigracije) u Službi državne sigurnosti u Zagrebu, da izvrši pripremu Đurekovićeva ubojstva u Njemačkoj. Ono je bilo izvršeno 28. srpnja 1983. godine.

Zahtjev za njihovo izručenje Njemačkoj stigao je u trenutku kada je Hrvatska ulazila u EU čime je preuzela obavezu izvršenja europskog uhidbenog naloga.

Međutim, nakon raspisivanja tjeralice za Perkovićem i Mustačem Sabor je izglasao novi prijedlog Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU. Tim zakonom Europski uhidbeni nalog ne bi vrijedio za zločine počinjene prije 7. kolovoza 2002. Takvom se odredbom onemogućilo Perkovićevo izručenje, pa je zakon nazvan lex Perković.

Unatoč tome, sudovi su izručili Perkovića i Mustača Njemačkoj, a Milanović koji je tada bio premijer zbog lex Perković je pretrpio veliku političku štetu.

Upravo je zato zahtjev za pomilovanjem njih dvojice Milanoviću posebni izazov, a nove političke prozivke kako pogoduje “udbašima” trebali bi anulirati proslavljeni generali koji smatraju da zbog doprinosa u stvaranju hrvatske države i obrane zemlje Perković i Mustač zaslužuju pomilovanje.

Po Zakonu o pomilovanju predsjednik Republike daje pomilovanja osuđenim osobama za kaznenopravne sankcije koje su izrečene od strane sudova u Hrvatskoj ili koje se izvršavaju u Hrvatskoj. Pomilovanje koje daje predsjednik države nije uvjetovano količinom izdržane kazne.

Molba se podnosi Ministarstvu pravosuđa i uprave koje će o njoj obavijestiti zatvor u kojem Perković i Mustač izdržavaju kaznu i zatražiti od njih podatke relevantne za sastavljanje izvješća o molbi.

Podatke potrebne za odluku o molbi Ministarstvo može zatražiti i od drugih tijela, a kada prikupi sve potrebno sastavlja izvješće za predsjednika Republike u kojem je sadržan i prijedlog ministra.

Prema informacijama Jutarnjeg lista Nobilo bi u utorak trebao predati molbu Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Najnovije

Još iz rubrike