11.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Napetosti između Ukrajine i Mađarske eskaliraju: Potiču Rusiju na nove zločine

Napetosti između Ukrajine i Mađarske eskaliraju: Potiču Rusiju na nove zločine

Ukrajinska vlada optužila je Mađarsku da pomaže Rusiji u nastavku agresije na Ukrajinu, usred pogoršanja odnosa između susjednih zemalja.

Ministarstvo vanjskih poslova također je optužilo Mađarsku za jačanje “osjećaja nekažnjivosti” Rusije zbog navodnih počinjenih ratnih zločina, piše BBC.

Oleg Nikolenko, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, tweetao je kako mađarska “nespremnost da prizna odgovornost Rusije za zločine” također potiče da “počine nove zločine”.

“Prijedlog za održavanje mirovnih pregovora u Budimpešti čini se ciničnim. Ako Mađarska želi pomoći, mora prestati štetiti jedinstvu EU”, kaže.

Premijer Victor Orban – koji je dugo bio saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina unatoč članstvu Mađarske u NATO-u – ponovno je izabran ranije ovog tjedna.

Mađarska se protivi novim i mnogim postojećim sankcijama koje su već uvedene Rusiji i odbila je isporučiti oružje Ukrajini.

Orban je u srijedu rekao Putinu da će Mađarska biti spremna platiti Rusiji u rubljama za uvoz plina – potez koji su druge europske zemlje odbacile.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova također je kritiziralo ovu navedenu spremnost plaćanja u ruskoj valuti, optužujući Mađarsku za podrivanje jedinstva EU, piše BBC.

Mađari pozvali na razgovor veleposlanika Ukrajine, Szijjártó: Vrijeme je da ukrajinski čelnici prestanu vrijeđati Mađarsku

Zelenskij o Orbanu: Može se uvrijediti na moje riječi i reći da se ne boji nikoga i ničega, ali to svi razumiju

Najnovije

Još iz rubrike