9.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Mađari pozvali na razgovor veleposlanika Ukrajine, Szijjártó: Vrijeme je da ukrajinski čelnici...

Mađari pozvali na razgovor veleposlanika Ukrajine, Szijjártó: Vrijeme je da ukrajinski čelnici prestanu vrijeđati Mađarsku

Ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó u srijedu je na svojoj Facebook stranici naveo da je veleposlanik Ukrajine u Budimpešti zamoljen da ujutro dođe na razgovor ministarstvo.

U svom postu, Péter Szijjártó je izjavio:

Od samog početka jasno smo govorili o ratu u susjedstvu: osuđujemo vojnu agresiju, zauzimamo se za suverenitet Ukrajine, dopuštamo stotinama tisuća izbjeglica da spase svoje živote i dostavljamo stotine tona hrane i drugih donacija u sklopu mađarske najveće humanitarne operacije.

Istovremeno, nastavio je, sigurnost Mađarske i mađarskog naroda im je, naravno, najvažnija.

“Ovo nije naš rat, pa želimo biti izvan njega i bit ćemo” , napisao je, dodajući da vlada ne želi ugroziti mir i sigurnost mađarskog naroda. “Zato ne isporučujemo oružje i ne glasamo za energetske sankcije”, istaknuo je.

Prema riječima šefa mađarske diplomacije, mađarski narod je u nedjelju dao jasno mišljenje i donio jasnu odluku o svim tim pitanjima. “Mislim da je prilično jasno i razumljivo”, primijetio je.

Razumijemo da bi Ukrajinci imali drugačiji interes, s njima se čak ni ne raspravljamo: ukrajinski i mađarski narod imaju svoj interes”, rekao je Péter Szijjártó.

Kako je istaknuo, “neprihvatljive su izjave o uspostavi totalitarnih režima, sudjelovanje u ratu i žaljenju zbog volje mađarskog naroda”.

“Vrijeme je da ukrajinski čelnici prestanu vrijeđati Mađarsku i da priznaju volju mađarskog naroda”, rekao je i također je naglasio da su “kako bi sve ovo bilo jasno i razumljivo, jutros zamolili veleposlanika Ukrajine u Budimpešti da dođe na sastanak u Ministarstvu vanjskih poslova”.

Zelenskij o Orbanu: Može se uvrijediti na moje riječi i reći da se ne boji nikoga i ničega, ali to svi razumiju

Najnovije

Još iz rubrike