4.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kako se prirodno riješiti mrava?

Kako se prirodno riješiti mrava?

Kako biste se lakše nosili s manjom najezdom mrava, namočite veliku spužvu u vodu u kojoj je otopljeni šećer i stavite je na pod na mjestu preko kojeg mravi dolaze u vašu kuhinju

Iako se mravi mogu pojaviti u domu u bilo koje doba godine, možda ćete primijetiti da postaju posebno aktivni u proljeće. To je zato što nakon što su zimu proveli skrivajući se ispod hrpa drva ili čak skrivajući se unutar vaših zidova – kombinacija toplijeg vremena i više kiše nego inače njihov je signal da je vrijeme da počnu povećavati svoju koloniju. A za to im je potrebna hrana.

Srećom po mrave, vaš dom, točnije vaša kuhinja, ima dovoljno hrane za prehraniti koloniju, a oni nisu sramežljivi kad je u pitanju bilo što što je ostavljeno na pultu, u ormarićima, ladicama ili na podu u obliku mrvica.

Ako imate kućnog ljubimca kao što je pas ili mačka koji jede iz posude na podu, mravima u osnovi osiguravate švedski stol svega što ljubimac jede.

Također ne želite koristiti jake kemikalije da ubijete ili otjerate mrave, jer bi to značilo izložiti tim istim kemikalijama i svog ljubimca.

Dakle, evo nekoliko proizvoda za kućanstvo koje vjerojatno već imate u svojoj smočnici koji se mogu koristiti za odbijanje mrava, a također su sigurni za kućne ljubimce.

Cimet

Ovo je vjerojatno najpoznatiji od svih prirodnih DIY repelenata mrava. I dok postoje proturječne informacije o tome funkcionira li ili ne (ili trebate li ogromne količine cimeta da se vidi razlika), postoji već dugo vremena i preporučuju ga mnogi stručnjaci.

Da biste to i sami isprobali, pospite cimetom (ili cimetovim uljem) mjesta na kojima ste vidjeli mrave, uključujući prozorske daske, pod i kuhinjski pult.


Spužva natopljena otopljenim šećerom

Kako biste se lakše nosili s manjom najezdom mrava, namočite veliku spužvu u vodu u kojoj je otopljeni šećer i stavite je na pod na mjestu preko kojeg mravi dolaze u vašu kuhinju.

Otprilike 24 sata kasnije, provjerite spužvu. Lifehacker piše da su velike šanse da će biti puna mrtvih mrava. Isperite mrave i spužvu, ponovno ju namočite u šećernoj vodi, vratite je na ili blizu njihove staze i nastavite tako raditi dok mravi ne nestanu.

Dijatomejska zemlja

Dijatomejska zemlja, poznata i kao kremena zemlja je prah nastao od silikatne sedimentne stijene koja je nastala taloženjem ostataka dijatomeja, odnosno alga kremenjašica.

Iako nemaju svi dijatomejsku zemlju u svom domu, ako slučajno imate, to je sjajan način da držite mrave van kuće. Pospite tanak sloj prljavobijelog praha nalik talku na prozorske klupčice, uzduž daske ili u bilo koje druge pukotine blizu kojih ste vidjeli mrave, piše 24sata.hr.

Najnovije

Još iz rubrike