Bitka koja bi mogla značiti početak Putinove propasti: Slovjansk je sljedeći ključni osvajački cilj Rusije

Foto: Autor Petrisheff - Вокзал – Wikimapia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33516976

Ruske trupe pripremaju ofenzivu na istočni grad Slovjansk u nastojanju da se povežu s drugim snagama u regiji Donbasa, prema posljednjoj procjeni Instituta za proučavanje rata.

“Napori ruskih snaga koje napreduju iz Izjuma da zauzmu Slovjansk vjerojatno će se pokazati kao sljedeća ključna bitka rata u Ukrajini”, kaže se u izvješću.

Rusi moraju uzeti “Slovjansk kao svoj minimalni korak”.

Ako to ne budu u mogućnosti, njihov pokušaj da zauzmu istočne regije Donjecka i Luganska “vjerojatno će propasti”. Ruske snage i dalje postižu mali ili nikakav napredak u napadima na tim područjima, kaže Institut.

Ukrajinske trupe također nastavljaju držati Mariupol i vjerojatno će nanijeti velike žrtve Rusima.

“Ruski napori da generiraju zamjene od pričuvnika i osvježe oštećene jedinice iz sjeveroistočne Ukrajine za frontalne napade u istočnoj Ukrajini vjerojatno neće povećati njihove šanse za uspjeh”, dodaje se u izvješću.

Ruske trupe napuštaju regije Černihiv i Sumi na sjeveru i “vjerojatno će potpuno napustiti ove regije u narednim danima”, prenosi BBC.

Karta: Institute for the Study of War

Slovjansk (ukrajinski: Слов’янськ, ruski: Славянск Slavjansk) je ukrajinski grad na istoku zemlje, u Donjeckoj oblasti. Prema podacima iz 2014., u gradu je živjelo 116.694 stanovnika, od toga, po popisu iz 2001. godine 73,1 posto Ukrajinaca i 23,6 posto Rusa.

Bio je jedan od uporišta proruskih pobunjenika 2014. u ratu u istočnoj Ukrajini, no ukrajinska vojska uspjela je vratiti kontrolu nad gradom.

Share This Article