4.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Tržnice su pune šparoga, skuplje su od bifteka, a nije izdana nijedna...

Tržnice su pune šparoga, skuplje su od bifteka, a nije izdana nijedna dozvola za branje

“Znate li vi koliko treba proći kilometara da se nabere kilogram? Pa, mene u nabavi kilogram košta oko 20 eura”, kaže jedan od prodavača na tržnici.

Nekad su im cijene bile u rangu kilograma “mišancije” za koju danas treba izdvojiti pedesetak kuna po kilogramu, a za šparoge, vjerovali ili ne, između 200 i 300 kuna. Više nego za kilogram bifteka ili dobrog kulena i pršuta, piše Jutarnji list.

Iako su kupci već oguglali na ovogodišnje divljanje cijena hrane, skok od gotovo 50 posto u odnosu na lanjske cijene iznenadio je i ugostitelje koji ih nabavljaju uglavnom na tržnicama.

“Moram ih imati jer su dio proljetnog menija i velika je potražnja za njima, ali koliku god da cijenu stavim, vjerujte mi da na njima nema puno zarade”, kaže vlasnik obiteljskog restorana.

“Znate li vi koliko treba proći kilometara da se nabere kilogram? Pa, mene u nabavi kilogram košta oko 20 eura”, kaže jedan od prodavača na tržnici.

Inače, za komercijalne sakupljače koji ih poslije prodaju vrijede jasna pravila. Trebaju sklopiti ugovor s Hrvatskim šumama prema kojem plaćaju naknadu po ubranoj količini, a po važećem cjeniku to je 20 kuna za kilogram. Iako je i ta cijena gotovo simbolična, nemalo nas je iznenadio odgovor na pitanje koliko je takvih dozvola izdano u cijeloj Hrvatskoj.

“Hrvatske šume ove godine nisu izdale niti jednu dozvolu za komercijalno branje jer nije zatraženo sklapanje nijednog ugovora”, navode iz Hrvatskih šuma.

Mnogi sakupljači navode kako ih beru na privatnim pašnjacima i u šumama, a vlasnicima plaćaju nadoknadu, piše poslovni.hr.

Najnovije

Još iz rubrike