29 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Glavni stožer Ukrajine upozorava na Moldaviju: Ruske trupe u Pridnjestrovlju spremaju provokaciju...

Glavni stožer Ukrajine upozorava na Moldaviju: Ruske trupe u Pridnjestrovlju spremaju provokaciju na granici s Ukrajinom

Rusija je počela regrutirati jedinice svojih trupa sa sjedištem u pridnjestrovskoj regiji Moldavije za provokacije na granici s Ukrajinom.

Kako prenosi Ukrinform, objavio je to na Facebooku Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

Stanje od 06:00 sati, 2. travnja, oružane snage Ruske Federacije nastavljaju oružanu agresiju na Ukrajinu.

Zabilježeno je povlačenje neprijateljskih postrojbi na pojedinim područjima, vjerojatno radi jačanja grupiranja okupacijskih snaga za daljnja ofenzivna djelovanja na području Slobožanskog, Donjecka i Luhanska.

Također je utvrđeno da je neprijatelj pojačao rad s tzv. “dobrovoljcima”.

Konkretno, prema Glavnom stožeru, 1. travnja rusko Ministarstvo obrane odlučilo je mobilizirati s pričuvu od 4. travnja do 23. svibnja ove godine.

Istodobno, intenziviran je rad na uključivanju jedinica ruskih postrojbi sa sjedištem u Pridnjestrovskoj regiji Republike Moldavije u cilju provokacija na granici s Ukrajinom.

Zabilježena je i preraspodjela postrojbi Ruske Federacije i tzv. Pridnjestrovsko-moldavske Republike kako bi se pripremila za demonstraciju spremnosti za ofenzivu i, moguće, neprijateljstva protiv Ukrajine.

Na privremeno okupiranim područjima neprijatelj nastavlja s protuzakonitim radnjama te, kršeći međunarodno humanitarno pravo, otima mještane, granatira stambena naselja, minira civilnu infrastrukturu i pljačka.

Prema podacima Glavnog stožera, ruske trupe i dalje trpe značajne gubitke u regiji Luhansk. U gradu Alčevsku, na primjer, oko 30 ranjenih stanovnika Kadirova primljeno je u lokalnu bolnicu u području neprijateljstava u blizini Popasne. Postoje dokazi da su mrtvi osvajači ostavljeni na bojnom polju.

Tijekom proteklog tjedna nenadoknadiv gubitak ljudstva u postrojbama tzv. 2. armijskog korpusa iznosio je oko 800 ljudi.

Grupe Oružanih snaga Ukrajine u Donjecku i Luhansku su tijekom protekla 24 sata odbile 9 neprijateljskih napada, uništile 8 tenkova, 44 borbena oklopna vozila, 16 jedinica motornih vozila i 10 topničkih sustava.

Kako je izvijestio Ukrinform, od 24. veljače do 1. travnja ruski su osvajači izgubili oko 17,7 tisuća ljudi u Ukrajini. Također među gubicima neprijatelja – 625 tenkova, 1751 borbeno oklopno vozilo, 316 topničkih sustava, 96 raketnih bacača, 54 protuzračne obrane, 143 zrakoplova, 131 helikoptera, 1220 vozila, 7 brodova/čamaca, 76 spremnika goriva, operativno-taktičke bespilotne letjelice, 24 jedinice specijalne opreme i 4 operativno-taktička bacača raketa.

Najnovije

Još iz rubrike