VIDEO Zelenskij opisao kako do rješenja: Referendum o neutralnom statusu Ukrajine moguć tek kada se ruske trupe povuku s cijelog teritorija

Volodimir Zelenski Screenshot

Referendum o neutralnom statusu Ukrajine može se održati tek kada se ruske trupe povuku, i to će biti brže od izmjene Ustava Ukrajine.

To je rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u intervjuu za ruske medije, javlja Ukrinform.

“Sigurnosna jamstva i neutralnost, beznuklearni status naše države – spremni smo za to. To je najvažnija klauzula… I referendum se mora održati u Ukrajini. Zašto? Zato što imamo zakon o referendumu, mi smo ga prihvatili… Sigurnosna jamstva predviđaju izmjene Ustava… ”, rekao je Zelenskij.

Po njegovim riječima, održavanje referenduma bit će brže od izmjene Ustava Ukrajine. I samo ukrajinski narod može donijeti odluku o neutralnom statusu i konkretnim jamstvima.

“Referendum se može održati u roku od nekoliko mjeseci, dok će za izmjene Ustava biti potrebna najmanje godinu dana prema važećem zakonodavstvu”, dodao je Zelenskij.

U međuvremenu, kaže Zelenskij, nemoguće je održati referendum sve dok ruske trupe borave na teritoriju Ukrajine.

“S obzirom na Konvenciju, nitko nikada neće priznati rezultate referenduma ako na teritoriju zemlje postoje trupe ili naoružane ilegalne formacije ili legitimne formacije druge države bez ikakve pravne osnove. Nemoguće je. To se dogodilo na Krimu. Kakav je to referendum?” – istaknuo je Zelenskij.

Po njegovim riječima, neće se ništa potpisati, sve dok ruske trupe borave na teritoriju Ukrajine. Zelenskij vjeruje da mora biti postignut dogovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o povlačenju ruskih vojnika. U tu svrhu moraju se sastati “u bilo kojem dijelu svijeta, osim Bjelorusije, Rusije i Ukrajine”.

“Sastajemo se, postižemo dogovor i bit će dovoljno – naš sporazum potpisan, zapečaćen, čak i krvlju. To će biti dovoljno za početak povlačenja trupa. Trupe se moraju povući, jamci će sve potpisati i gotovi smo. Sve će to raditi i dalje. Nakon toga, procedure ratifikacije u parlamentima, održavanje referenduma u roku od nekoliko mjeseci i izmjene Ustava”, objasnio je Zelenskij.

VIDEO Zelenskij ruskim novinarima: Ukrajina nije planirala vratiti okupirane teritorije vojnim putem, to je lažni dokument

Share This Article