VIDEO Zelenskij ruskim novinarima: Ukrajina nije planirala vratiti okupirane teritorije vojnim putem, to je lažni dokument

Foto: Ured ukrajinskog predsjednika

Ukrajina nije planirala vratiti određena područja Donjecke i Luganske regije (CADLR) vojnim sredstvima, a ‘dokumenti’ koje je objavilo rusko Ministarstvo obrane su lažni.

Relevantnu izjavu dao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u intervjuu za ruske medije, javlja Ukrinform.

Konkretno, ruski novinari tražili su od Zelenskog da komentira dokumente koje je objavilo rusko Ministarstvo obrane, a koji su datirani 22. siječnja i potpisani od strane Mikole Balana. Prema ruskoj strani, ovi dokumenti dokazuju da je Ukrajina planirala preventivni napad na Donbas.

“Pa, ovo je neki lažni dokument. Naravno, nije bilo nikakvih planova. Od 2019. govorim predsjedniku Putinu, i svim ovim različitim kanalima koje ste danas spomenuli… Govorio sam im da ne planiramo vratiti naše teritorije vojnim putem. Želim postići dogovor. Štoviše, želim pronaći format u kojem bismo mogli živjeti neko vrijeme. Želio sam održati neke odnose između Ukrajine i Rusije – prije nego što je invazija počela. Tražio sam različite opcije. Vjerujte mi”, rekao je Zelenskij.

Volnovaha, Mariupolj i mali gradovi u blizini Kijeva više ne postoje

Kao rezultat potpune invazije Rusije na Ukrajinu, gradovi kao što su Volnovakha, Mariupol i mala mjesta u Kijevskoj regiji više ne postoje, rekao je Zelenskij u u intervjuu za ruske medije.

“Ali, nažalost, vratimo se posljedicama i rezultatima za nas. Kao rezultat: nema Mariupolja. Jednostavno ne. Volnovahe jednostavno nema. U Kijevskoj regiji nema gradova u blizini Kijeva – naši mali gradovi… Koji su, mislim, isti kao i vaši… Svi gradovi u blizini glavnih gradova obično su mali. Ali ljudi tamo žive. Tu su i vikendice, ali i lokalno stanovništvo. Sve ovo više ne postoji. Spaljena zemlja. Jednostavno spaljena zemlja. Potpuno”, rekao je Zelenskij.

Prema njegovim riječima, fotografije snimljene u ovim gradovima ne prikazuju cijelu katastrofu koja se tamo događa.

Prema Zelenskom, Volnovaha je potpuno uništena. Nema ulica, nema kuća. U Mariupolju, s oko 500.000 stanovnika prije invazije, oštećeno je 90% zgrada.

“Oni idu i spaljuju, jednostavno spaljuju. Ne znam ni s kim se još ruska vojska tako ponašala. Nikada. nisam vidio. Možda sam tada bio premlad – i ratovi u Čečeniji, ne sjećam se tako dobro svih fotografija. Bilo je užasno, ali, oprostite… Ovo je razmjer koji ne možemo uspoređivati.”, rekao je Zelenskij.

Podsjetimo da je 24. veljače 2022. ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u punom razmjeru, započevši rat. Ruske trupe granatiraju i uništavaju ključne infrastrukturne objekte, lansiraju raketne i zračne napade na ukrajinske gradove i sela, ubijajući civile.

Share This Article