Kako ugasiti alarm na autu?

Ilustracija unsplash

Postoji nekoliko načina kako ugasiti alarm na autu, a jedan od tih načina uključuje korištenje ključa. Mnogi auto alarmi su dizajnirani da se ugase kada se koristi ispravni ključ. Možda ćete ga moći isključiti jednostavnim umetanjem ključa u bravu vozačevih vrata, zaključavanjem i otključavanjem.

Budući da ćete ga otvoriti ispravnim ključem, to bi trebalo poslati signal alarmu da prestane zvoniti. Ako se alarm ne zaustavi, pokušajte ga ponovno zaključati i otključati. Osim klasičnog ključa, možete koristiti i elektronički ključ. Kao i kod prethodne metode, možete pokušati otključati vrata vozila elektroničkim ključem kako biste zaustavili aktivirani alarm.

Ako brave ne reagiraju, baterije elektroničkog ključa mogu biti prazne. Zamijenite ih i pokušajte ponovno. Ako se vrata otključaju, ali to ne uzrokuje zaustavljanje alarma, vaše vozilo mora popraviti stručnjak. Osim otključavanja i zaključavanja, možete upaliti svoj automobil kako bi ugasili alarm. Alarm je osmišljen kako bi spriječio da netko bez ključa ukrade vozilo, zbog čega je pokretanje automobila ispravnim ključem često dovoljno da se alarm isključi.

U nastavku teksta pročitajte koji su to drugi načini kako ugasiti alarm na autu.

Kako ugasiti alarm na autu vađenjem odgovarajućeg osigurača?

Kao što je već napisano, postoji nekoliko načina kako ugasiti alarm na autu. Vađenje osigurača jedan je od načina kako ugasiti alarm na autu. Kod današnjih automobila postoji kutija koja sadrži osigurače za sve elektronične sustave u automobilu. Ako ne znate gdje se nalazi navedene kutija u vašem automobilu, to uvijek možete provjeriti u priručniku koji ste dobili uz automobil. Kutija se uglavnom nalazi u predjelu motora ili u predjelu kontrolne ploče.

Ako se nalazi u predjelu kontrolne ploče, morati ćete pomaknuti određene dijelove kako bi mogli doći do nje. Pojedini dijelovi su lomljivi i zbog toga budite oprezni kada ih pomičete. Mnoge kutije s osiguračima imaju dijagram ispod poklopca. Na dijagramu identificirajte osigurač koji pokreće alarm, a zatim pronađite odgovarajući u kutiji. Nakon što pronađete onaj koji trebate ukloniti, zgrabite par sklopivih kliješta ili plastičnu pincetu za osigurač da izvučete osigurač iz njegova utora u kutiji. Ako uklonite ispravni, alarm bi se trebao odmah ugasiti.

Kako ugasiti alarm na autu odspajanjem baterije?

U ovom odlomku pročitajte kako ugasiti alarm na autu odspajanjem baterije, odnosno akumulatora. Prije nego dodirnete bilo što na motoru svog automobila, morate se pobrinuti da se pravilno zaštitite. Budući da postoji opasnost od iskrenja tijekom rada na akumulatoru motornog vozila, trebali biste nositi zaštitne naočale ili nešto za zaštitu očiju prije nego što ga pokušate odspojiti. Akumulator se uglavnom nalazi ispod haube automobila s motorom, ali neki ga proizvođači stavljaju u prtljažnik kako bi uštedjeli prostor i dobili bolju raspodjelu težine. Odvojite žicu za uzemljenje od negativnog terminala.

Negativni terminal možete prepoznati prateći debeli crni kabel koji ga povezuje s karoserijom automobila ili promatrajući prisutnost slova “NEG” ili znaka (-) iznad jednog od terminala akumulatora. Pomoću ključa ili kliješta olabavite vijak koji drži crni kabel na negativnom terminalu baterije. Ne morate ga potpuno rastaviti, samo ga morate olabaviti da biste ga izvadili iz terminala. Alarm bi, zajedno s ostatkom elektroničke opreme, trebao prestati raditi. Ako vam se ikada upali alarm, sada znate kako ugasiti alarm na autu bez pomoći druge osobe, piše arz.hr.

Share This Article