26.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Propao Čuraj: Nije samo Čačić bio protiv, HSLS se pokazao nesalomljiv, traži...

Propao Čuraj: Nije samo Čačić bio protiv, HSLS se pokazao nesalomljiv, traži se novi kandidat

Nakon subotnjeg uhićenja sada već bivšeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, koji se nalazi u Remetincu, premijer traži njegovog nasljednika. Kako smo neslužbeno doznali to bi mogao biti HNS-ov Stjepan Čuraj. I dok oporba zaziva prijevremene izbore, danas u podne sastali su se koalicijski partneri. Pregovori su propali, piše N1.

Ni HSLS nije za Čuraja

Neslužbeno se doznaje da ni HSLS nije oduševljen idejom da Čuraj bude novi ministar pa je pitanje što će napraviti, odnosno hoće li podržati ovaj prijedlog.

“HDZ kao najveća stranka treba predložiti osobu koja ima iskustvo. To je najvažniji resor u zemlji gdje će prolaziti milijarde za obnovu”, neslužbeno doznaje N1 od izvora iz HSLS-a.

Vijest da bi predsjednik HNS-a i državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj trebao zamijeniti uhićenog Darka Horvata na mjestu ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine nije dobro dočekana u redovima koalicijskih partnera. Reformisti Radimira Čačića, po svemu sudeći, neće na to pristati. Slično mišljenje o Čuraju imaju i u HSLS-u, pa je pitanje što će i oni napraviti, javlja Jutarnji list.

Plenković je, kako doznajemo, sinoć na Predsjedništvu HDZ-a rekao da će predložiti Čuraja. Nije bilo javnog protivljenja toj ideji, iako su neki HDZ-ovci to dočekali s podsmijehom. No, na kraju, neki koji i nisu skloni tome, odlučili su prepustiti Plenkoviću da kao premijer sam bira ministre.

Logika izbora Čuraja, kažu sugovornici, jest da Plenković vrati na scenu HNS jer na njih računaju i u nekim budućim kombinacijama, pa im na ovaj način daje na vidljivosti. Na Radimira Čačića, kako doznaje Jutarnji, ionako ne računa više kao na ozbiljnog partnera.

Reformisti nisu ozbiljan partner

Da Reformisti više nisu ozbiljan partner, navodno je Plenković jučer rekao na sjednici Predsjedništva. S Čurajem je, kažu izvori, imao dobru suradnju, često nastupa u javnosti i brani Vladu, a ne treba zaboraviti niti na dobre odnose između njega i bivšeg predsjednika stranke Ivana Vrdoljaka. Neki iz HDZ-a, kako doznaje jutarnji list, imali su i druge prijedloge. Spominjala se tako i Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, a u igri je navodno bio i sam Čačić, no on je to javno odbijao.

Sugovornik iz vladajuće koalicije kaže Jutarnjem kako ovo nije prijedlog koji će tek tako proći u koaliciji, budući da ne dolazi iz kvote HDZ-a, nego iz stranke koja u Saboru Vladu podržava s tek jednim zastupnikom, Predragom Štromarom.

– Ne može stranka, koja je praktički “mrtva”, voditi u ovom trenutku najvažnije ministarstvo. Ako bude takav prijedlog o njemu će se morati izjasniti i tijela naših stranaka. Prijedlog je bez ikakve logike i mislim da na njega neće pristati u HSLS-u i Reformistima – kaže jedan sugovornik.

No, dodaje, kako je to zapravo još i najmanji problem.

Veći problemi tek dolaze pred Vladu i saborsku većinu.

– Koalicija ima ozbiljne probleme. Milošević i Aladrović očito će biti osumnjičenici. Doći će nekad i službeno papiri za njih, ili zahtjevi za skidanje imuniteta. Čuraj jest iznenađenje, ali nije toliki problem. Do rekonstrukcije će morati doći, samo je pitanje hoće li premijer to sam napraviti, ili će nam rekonstrukciju raditi DORH – kažu izvori iz koalicije.

Pitanje Aladrovića

Vlada, kažu, ne može funkcionirati s ministrima koji su osumnjičenici ili su pod istragom.

Ono što se neslužbeno može čuti jest da će ministar Josip Aladrović gotovo sigurno sam ponuditi ostavku ako postane osumnjičenik u istrazi i ako se za njega zatraži skidanje imuniteta. Neće, kažu nam izvori, biti teret Vladi ako do toga dođe. No, u ovom trenutku on još ne zna ni što mu se stavlja na teret. Nikakvo službeno rješenje nije stiglo, niti je za njega traženo skidanje imuniteta. Ako do toga dođe, on će u konzultaciji s premijerom podnijeti ostavku.

– Na sve te probleme, sad imamo i prijedlog da najvažnije ministarstvo vodi čovjek s jednim mandatom u Saboru – govori Jutarnjem sugovornik iz koalicije.

O rekonstrukciji Vlade jučer je bilo govora i na Predsjedništvu HDZ-a, ali u ovom trenutku Plenković je to odbio kao mogućnost. Strategija stranke, po svemu sudeći, jest da sada svi HDZ-ovi dužnosnici moraju napadati DORH zbog curenja detalja iz istrage u medije.

– Plenković je svjestan da i ovakva Vlada može opstati, da nitko u Saboru neće ići na njeno rušenje, jer se boje da poslije izbora više neće imati mandate. Očito je procijenio da je koalicija stabilna što god se dogodilo, a i ako bude iskakanja, tu je barem još troje saborskih zastupnika koji bi mogli uskočiti – kaže Jutarnjem sugovornik iz HDZ-a.

Kako neslužbeno doznaje N1, propala je ideja da Stjepan Čuraj bude novi ministar.

Doznaje N1 i da se kreće u potragu za novim imenom i to nekim tko bi, po mogućnosti, bio član HDZ-a.

Čačićeva zastupnica, partner HDZ-a: Plenkoviću je očito bilo neugodno reći nam da će Čuraj biti novi ministar

Najnovije

Još iz rubrike