4.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Hrvatski vojnici u NATO misiji, nakon napornih 6 mjeseci žele samo jedno:...

Hrvatski vojnici u NATO misiji, nakon napornih 6 mjeseci žele samo jedno: Zagrliti mamu i tatu

Hrvatski vojnici pripremali su višecjevni bacač raketa za paljbu, potrebe za vatrom nije bilo, ali je za učenjem i razmjenom znanja u NATO bazi u Poljskoj. Antonia je jedna od šest žena iz hrvatskog kontingenta, evo kako opisuje suradnju s Amerikancima i ostalim partnerima u misiji.

“Jedina razlika je u tome sto je nama sve analogno, a ostalih kolega je sve digitizirano. Sve ide na klik i izbace se koordinate cilja, sve živo, a mi radimo sve tzb pješice. Amerikanci su bili kod nas na obuci i malo teže im ide, ali kad njima padne sustav onda ne mogu ništa par sati”, ispričala je poručnica Antonia Jurković. zapovjednica desetine za rukovanje vatrom.

Obuke i vojne vježbe rade se u sklopu NATO misije u vojnoj bazi na sjeveroistoku Poljske. NATO se pozicionirao na vanjskim granicama saveza zbog nestabilnosti u susjednoj Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini. Američki vojnici tvrde da je suradnja s Hrvatima dragocjena.

“Naučio sam dosta o sustavu naoružanja. Pokazali su mi višecjevni lanser raketa s kojim se mi u Americi baš i nismo susretali. Imati ih ovdje i učiti od njih je zaista dragocjeno”, kaže satnik Byron Adams, pripadnik Američke vojske.

Kroz bazu Bemowo Piske prošlo je ukupno 635 hrvatskih vojnika, od toga 604 muškarca i 31 žena. Misija im traje šest mjeseci.

“Trenutačno nakon 6 mjeseci ne bih volio novu misiju jer smo nostalgični, ali ako me pitate za dva tjedna u Hrvatskoj vjerojatno bi bio drugačiji odgovor”, rekao je skupnik Filip Lovrić, ciljač na lanseru.

Hrvatski kontingent obišao je i ministar obrane. “Ovdje naši vojnici dobivaju najbolje ocjene. Iduće godine vraćamo se s pancir haubicama”, kazao je ministar obrane Mario Banožić.

Priliku za nova znanja i vještine hrvatski vojnici će dobiti uskoro, a oni koji broje sitno do povratka iz NATO baze u domovinu žele samo jedno. “Zagrlit mamu i tatu”, kaže poručnica Jurković, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike