24.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Plenković o slučaju nestalog Mateja Periša: Danas je upućena ekipa naše...

VIDEO Plenković o slučaju nestalog Mateja Periša: Danas je upućena ekipa naše policije u Beograd

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u obilasku Splita i Dubrovnika, a stići će i do gradilišta Pelješkog mosta u Komarni.

Prvo se sastao s Upravom KBC-a Split u kojem je teška situacija zbog velikog broja zaraženih covidom koji trebaju bolničko liječenje.

Zahvalio je zdravstvenim djelanticima koji ulažu velike napore u liječnju bolesnih.

“Imamo 217 osoba na liječenju, čak 49 osoba je na respiratoru. Želimo uputiti poruke građanima županije da se cijepe, da uzmu booster dozu, da se drže mjera i slušaju struku kako bi se epidemija što više stavila pod kontrolu. Cjepiva ima dovoljno, da ne velim u izobilju. Posebno pozivam starije sugrađane, one iznad 60 da se cijepe. Mi ćemo sa strane Vlade nastaviti dijalog s bolnicom i dati pomoć bilo u ljudima bilo u sredstvima”, poručio je premijer.

Kazao je da su iskoristili prigodu i za razgovor o razvojnim projektima poput objedinjenog hitnog bolničkog prijema koji će biti završen do 2023.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović zahvalio je na podršci premijeru i Vladi ponovivši kako je situacija u bolnici teška.

Ministar Vili Beroš rekao je da je žalosno da u Splitu dnevno samo 50 osoba dolazi po prvu dozu.

“Ušli smo u novu godinu, razmišljajmo o idućoj turističkoj sezoni. S ovakom procijepljenošću teško da ćemo moći imati dobru sezonu. Moguće je da će zemlje EU-a preporučivati svojim građanima sigurne destinacije po cijepljenju. Hrvatska to sada po stupnju procijepljenosti nije”, istaknuo je Beroš.

Kazao je da plaćamo visoku cijenu i necijepljenju i nepridržavanju epidemioloških mjera.

“Pođimo od sebe, napravimo taj mali napor, to je velika pomoć zdravstvenim radnicima”, istaknuo je dodavši da se bolnice pune.

“Omikron i njegovo brže širenje nije jedini problem. Veći je problem necijepljenje i nepridržavanje mjera. Mijenja se slika onih koji se primaju u bolnice: dolaze sve voše oni s komorbiditetima koji nisu cijepljeni. Kad bi se svi pridržavali mjera, bilo bi manje opasno za sve nas”, rekao je Beroš.

Kazao je da mlađi ljudi nagovaraju starije da se ne cijepe.

“To je kao neki dišpetluk, ali na našu štetu”, ocijenio je.

Ako virus bude napredovao, razmišljat će se i o obaveznom cijepljenju, naglasio je dodavši da su sve opcije u igri.

Odgovarajući na pitanje, kazao je da je prerano govoriti o 4. dozi cjepiva te da će se vidjeti kakvi su rezultati u Izraelu koji već ide s tom praksom.

“Mislim da je dobro da se 4. dozom cijepe osobe koje su imunokompromitirane, ali treba sagledati moguće nuspojave i komplikacije”, istaknuo je Beroš.

Premijer Plenković sastao se i sa županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom. Kazao je da se razgovaralo o prometnoj infrastrukturi, a s njim je bio i ministar prometa Oleg Butković.

Boban je kazao da situacija u županiji s covidom nije dobra.

“Nije dobra, ali ne zbog institucija ni zdravstvenih djelatnika nego zbog svih nas – zbog mene, tebe, svih nas koji moramo posvetiti pažnju mjerama. Ionako nas je sve manje i manje”, poručio je Boban.

Odgovarajući na pitanje o proslavi RS-a na kojoj je bio i član vladajuće koalicije Milorad Pupovac (SDSS), Plenković je podsjetio na svoj posjet BiH i težnje da se položaj Hrvata cijeni te da budu ravnopravan narod.

“Pupovac je bio tamo kao predstavnik SNV-a, koliko znam postojala je i značajna potpora obnovi Banovine nakon potresa… Mi smo porotiv svih poruka koje imaju separatističke i secesionističke konotacije i tu je naš stav kristalno jasan”, istaknuo je.

Kad je riječ o postavljanju spomen ploče majoru JNA Milanu Tepiću u Banjoj Luci, premijer je rekao:

“Ministarstvo je uputilo prosvjednu notu. Reagirali su i gradonačelnik Bjelovara, župan. Mi smo zgroženi. Za nas je bilo kakva ploča deplasirana”.

Kad je riječ o slučaju nestalog Mateja Periša, Plenković je rekao da je danas upućena ekipa predstavnika naše policije u Beograd. Zahvalio je policiji u Beogradu, ali je rekao da na ovaj način Hrvatska želi dati doprinos potrazi za Matejem.

“Važno je da Matejeva obitelj ali i javnost dobiju cjelovitu informaciju”, poručio je.

“HDZ je u sedmoj kalendarskoj godini mandata i biti sve ove godine ispred drugih stranaka je poruka svima da smo tu da radimo, da rješavamo probleme, da dižemo ekonomiju. Proces obnove je jedan od onih koji treba ići brže i aktivnije i radit ćemo na tome da obnova Banovine ide brže”, rekao je Plenković komentirajući najnoviji CRO Demoskop koji je objavio RTL.

Komentirajući rast popularnosti Mosta na krilima referendumske inicijative protiv COVID potvrda, kazao je da ne zna zašto takve akcije dobivaju potporu građana, ali da je očito da dobivaju.

“To su te parazitske i profiterske inicijative koje dobivaju potporu građana. Ne znam zašto, ali je tako. Moja je poruka: ne slušajte tlapnje i dezinformacije, cijepite se, uzmite booster dozu… Sve su to prividi koji će se raspršiti”, kazao je premijer, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike